Kurkuma – Voedselsupplementen – vers-poeder-capsules (14)

Kurkuma is het wonderkind en de lieveling van Moeder Natuur met in de voetsporen gember en kaneel

 

Kurkuma - (14) Voedselsupplementen - vers-poeder-capsules

 

Wat mij betreft is er één ding dat je elke dag zou moeten nemen: KURKUMA! Het heeft zoveel voordelen voor je gezondheid en je gewicht, dat je er eigenlijk niet omheen kunt.

 

 

 

Ik geloof niet in wondermiddelen tegen hoog cholesterol (want die bestaat helemaal niet), overgewicht en diabetes-2, maar kurkuma komt in de buurt 🙂

 

Heb je last van overgewicht, darmklachten of ontstekingen? Lees dan nog even door en ontdek wat kurkuma voor jou kan doen.

 

Wat is kurkuma (geelwortel)?

Kurkuma, oftewel geelwortel, komt oorspronkelijk uit India. Het is de wortel van een groene plant, curcuma longa. De wortel lijkt qua vorm een beetje op gember, alleen dan iets kleiner en iets meer oranje-bruin.

Kurkuma - (14) -voedselsupplementen - vers-poeder-capsule

 

Op steeds meer plaatsen kun je geelwortel vers kopen, zoals in natuurwinkels en op de biologische markt. Vind je geen verse kurkuma? Neem dan geelwortelpoeder.

Als je verse kurkuma zelf raspt krijg je gele handen, dus draag bij voorkeur voedselhandschoenen, want de kleurstof gaat er maar moeilijk af.

 

 

Wat maakt geelwortel zo gezond?

Kurkuma is zo gezond door het stofje curcumine. Vooral in combinatie met vers gemalen zwarte peper heeft curcumine een waslijst aan gezondheidsvoordelen. Je vindt het dan ook in de gerechten op mijn blogs, receptenboeken, etc.

Geelwortel is “hip” in de medische onderzoekswereld en ook in de wereld van Clean Eating. Er lopen ontelbaar veel onderzoeken naar het geneeskrachtige effect van kurkuma. Op dit moment worden er al meer dan 600 gezondheidsvoordelen aan toe geschreven. Hieronder vind je een aantal van de belangrijkste gezondheidsvoordelen.

 

6 Gezondheidsvoordelen van Kurkuma

1 Helpt bij afvallen

Curcumine remt de groei van vetcellen, het werkt ontstekingsremmend en het vermindert insuline-resistentie. Hierdoor is curcumine een goede hulp bij het afvallen en het helpt diabetes 2 te verminderen.

2 Tegen reuma en andere ontstekingen

Kurkuma werd al 4500 jaar geleden door Ayurvedische artsen in Azië gebruikt, als medicijn,  een heilig kruid vanwege de genezende werking bij ontstekingen. Artsen vinden steeds meer bewijzen van deze ontstekingsremmende werking.

Ook voor mensen met overgewicht is dit belangrijk, omdat overgewicht samengaat met chronische ontstekingen in organen en bloedvaten. Uit onderzoek gepubliceerd in het Clinical Nutrition Journal blijkt dat de bloedwaarden van mensen met het metabool syndroom sterk verbeterden als ze elke dag een theelepel geelwortelpoeder namen.

Darmklachten gaan vaak gepaard met ontstekingen, daarom kan kurkuma ook bij darmklachten helpen. Internisten schrijven soms curcumine-supplementen voor bij de behandeling van chronische darmontstekingen, zoals colitis ulcerosa.

3. Tegen Alzheimer

Curcumine kan zich binden aan plak in de hersenen en zo voorkomen dat de plak zich verder verspreidt. Hiermee speelt curcumine een belangrijke rol bij preventie en het remmen van Alzheimer, aldus onderzoekers van Duke University Medical Centre. Zij adviseren 1 keer per week een curry met geelwortel te eten.

 

4. Tegen botontkalking

Steeds meer onderzoekers kijken vanuit verschillende hoeken naar het effect van curcumine. Zo blijkt het ook botontkalking tegen te gaan. Hoe dat proces precies werkt wordt nog onderzocht. Waarschijnlijk is er een connectie met de ontstekingsremmende werking.

5. Helpt je bloedvaten schoon te houden

Uit een onderzoek onder vrouwen in de menopauze bleek dat curcumine de bloedvaten soepel houdt. Dit effect was vergelijkbaar met het effect van conditietraining. Het advies is dus om BEIDEN te doen :-). Zodat je bloedvaten zo gezond mogelijk blijven en je het risico op hart- en vaatziekten verlaagt.

6. Tegen kanker

Kurkuma zou ook de kracht hebben om kankercellen te doden. Wetenschappers van het Cork Cancer Research Centre in Ierland hebben ontdekt dat curcumine in staat is om kankercellen bij dieren af te breken.

En kurkuma zou als medicijn kunnen bijdragen bij de behandeling van kanker, omdat het de bloedtoevoer naar tumoren afsnijdt waardoor ze niet kunnen groeien. Het gaat hier nog om experimenten waarbij grote hoeveelheden curcumine worden gebruikt in geconcentreerde vorm. Op dit terrein vindt nog veel onderzoek plaats. Wat vast staat is dat kurkuma meer dan 600 gezondheidsvoordelen heeft, en terecht een magisch poeder wordt genoemd.

 

Kurkuma: vers, poeder of supplement

Kurkuma - (14) - voedselsupplementen - vers-poeder-capsules

 

Regelmatig wordt de vraag gesteld wat het beste is: verse kurkuma, geelwortelpoeder of een curcumine-supplement. Deze vraag is niet zo makkelijk te beantwoorden, want er is geen onderzoek naar gedaan. In het algemeen geldt dat verse producten het meeste van hun voedingswaarde bevatten. Met kurkuma zit de helende kracht echter vooral in de curcumine.

 

Curcumine poeder? Los verpakt? … neen!! want dan zou je eerst beter je hele huis geel kunnen verven, want overal is het knalgele poeder dan terug te vinden, het kruipt overal in. Zelfs in de kleinste kiertjes. De rubberband van je koelkast kleurt zelfs geel, binnen een week. Curcumine kan je alleen verwerken in een omgeving die daarvoor geschikt is. Geloof me, niemand wil los curcumine poeder in huis hebben.

Wat is het verschil tussen kurkuma en curcumine ?

Curcumine is één onderdeel van kurkuma. Je kan het vergelijken met zuivere cacao en chocolade. In chocolade zit een bestanddeel, genaamd cacao. Zuivere cacao werkt bloeddrukverlagend. Op zich dus een natuurlijk middel, maar dan alleen in zijn zuivere vorm.  Het is helaas niet zo dat je door het eten van vele repen chocolade je bloeddruk verlaagt.

Met kurkuma is dit ook zo. De kurkuma is de allrounder. De ‘chocolade’ .

Curcumine is een destillaat, waarbij alleen de één-puntig gerichte ontstekingsremmer is overgebleven. Eigenlijk zou je kunnen zeggen dat curcumine een “uitgekleed” en één-puntig gericht product is. Alles wat niet met de kern van de zaak te maken heeft, is eruit gedestilleerd op een zorgvuldige oeroude manier. Op Ayurvedische grondslag.

En de sterke ontstekingsremmende werking , de ‘ziel’ van de kurkuma (de Curcuminoïden) is behouden gebleven. Het is een zeer sterk en goed werkend middel, met al zijn werkzame curcuminoïden er in.

Je kunt het zo stellen : in één capsule curcumine c3 zit evenveel werkzame stof, als in vergelijking met ca 30 capsules gewone kurkuma. Het is een derhalve een goed middel tegen de lichamelijke problemen, zoals hierboven beschreven. Eigenlijk dus de pure ‘cacao’.

Hoeveel kurkuma neem je per dag?

De adviezen over de hoeveelheid kurkuma per dag variëren. Ik geef je een richtlijn afkomstig van University of Maryland Mecial Center:

  • Verse kurkuma: 1,5 – 3 gram per dag
  • Geelwortelpoeder: 1 – 3 gram per dag (ongeveer 1 theelepel)
  • Supplement: 600 – 800 mg, per dag

Dit zijn veilige doseringen voor iedereen, behalve als je bloedverdunners gebruikt. Zie hieronder. Mijn advies is om het niet te overdrijven. Combineer kurkuma met een gezonde lifestyle over de hele linie. Dus ga lekker clean eten en goed bewegen. Overleg met je huisarts in de volgende situaties:

  • Je bent zwanger of je probeert zwanger te raken. Geelwortel is voor jou heel gezond, maar niet in grote hoeveelheden, dus overdrijf het niet.
  • Je hebt schildklierproblemen. Waarschijnlijk is kurkuma ook voor jou goed, maar de onderzoeksresultaten variëren, dus overleg het met je arts.
  • Je hebt nierstenen. Nierstenen wijzen op een ongezonde leefstijl met teveel suikers in je voeding. Het allerbeste kun je over de hele linie gezonder gaan eten. Beperk je tot 1 theelepel kurkuma per dag en ga gezonder leven.
  • Je gebruikt bloedverdunners. Kurkuma kan het effect van bloedverdunners versterken. Overleg met je huisarts.

Combineer zéker met zwarte peper

 

Kurkuma - (14) -voedselsupplementen - vers-poeder-capsules

 

Belangrijk is dat je geelwortel altijd met een beetje zwarte peper combineert. Wetenschappers ontdekten dat de stof piperine in peper de opname van curcumine in je lichaam 1000 keer versterkt. Dit is ook waarom ons C3(95%) complex is aangevuld met Bioperine™

Een andere manier om de opneembaarheid te verhogen is de combinatie met amandelmelk of olijfolie. Curcumine lost op in vet en wordt dan beter door je lichaam opgenomen.

Tips: hoe kun je kurkuma eten en drinken?

Drink op je nuchtere maag een mix van geelwortel, gember, citroensap, zwarte peper en lauwwarm water en een klein scheutje lijnzaadolie. Dit is de beste start van je dag.

Maak kurkuma thee met een scheutje amandelmelk.

Doe een theelepeltje geelwortel in je groene thee, met wat peper en citroensap.

Roer het met zwarte peper en groenten door je omelet.

Gebruik als smaakmaker in curry, soepen en roerbakgerechten.

Kun je kurkuma niet vinden in de winkel of toko? Andere benamingen voor kurkuma zijn koenjit, Indiase geelwortel, Indische saffraan en turmeric.

Stap naar een gezonder leven

Kurkuma kun je met recht een wondermiddel uit de natuur noemen met heel veel gezondheidsvoordelen. Als je het opneemt in je voedingspatroon zet je een mooie stap naar een gezonder leven!

Kurkuma (14) - voedselsupplementen - vers-poeder-capsules

 

Helaas is het voor de meeste mensen niet haalbaar om dagelijks verse kurkuma te eten.

Veel mensen vinden de smaak te straf, het losse poeder ‘schildert’ je keuken geel, je hebt er gewoon de tijd niet voor of het is bij jou in de buurt nergens verkrijgbaar.

 

 

 

 

 Wil je toch graag andere bronnen raadplegen voor meer recepten?

1. De afslank receptenbijbel valt bij zovelen enorm in de smaak. Ga eens grasduinen via onderstaande link. Misschien spreekt het ook jou aan en ga je er mee aan de slag! Want je weet dat JIJ het zelf moet doen …

Klik hier voor meer informatie.

 
2. Simpel Slank is niet het zoveelste dieetboek, maar een verfrissend afslankplan/boek, waarbij overgewicht bij de echte oorzaak wordt aangepakt: het balanceren van je lichaamseigen hormonen.  Mogelijk voel je je hier goed bij. Voor elk wat wils.  Het zou op jouw lijf kunnen geschreven zijn en is het voor jou een geschenk uit de hemel.

Wanneer je nieuwsgierig bent en méér wil weten: klik dan op deze link.

 

 

 

 

 

 

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *