Voeding en reuma – fibromyalgie – artrose – specifiek dieet (20)

Voeding-en-reuma … houdt het verband met elkaar? Is er een specifiek dieet voor?

Voeding-en-reuma

 

 

 

 

Het zou toch fijn zijn moest er een toverdrankje of een maaltijd bestaan om weer pijnloos door het leven te kunnen gaan. Gewoon even een inspanning leveren en hop … weg zijn de problemen! Helaas werkt het zo niet.

 

 

 

 

 

 

Er is géén dieet voor reuma, artrose en fibromyalgie

 

Maar … lees toch maar verder hoor!!!

 

Wat is reuma eigenlijk?

 

Reuma is een verzamelnaam voor meer dan 100 chronische aandoeningen aan gewrichten, spieren en pezen. Bijna 2 miljoen mensen leven dagelijks met pijn, stijfheid en vermoeidheid als gevolg van hun ziekte. De meeste vormen van reuma zijn behandelbaar, maar niet te genezen (wordt beweerd!!!) Veel mensen denken dat alleen oude mensen reuma kunnen krijgen. Dat is niet zo: 61% van de mensen met reuma is jonger dan 65 jaar. Ook kinderen kunnen reuma krijgen.

 

Soorten reuma

We onderscheiden drie soorten reuma:

voeding-en-reuma

  1. Ontstekingsreuma

Hieronder vallen aandoeningen waarbij ontstekingsreacties in het lichaam onder andere gewrichten beschadigen.

  1. Artrose

Hierbij verslechtert het kraakbeen in de gewrichten.

  1. Wekedelen-reuma (of fibromyalgie)

Hieronder vallen aandoeningen aan: onder andere spieren, banden, pezen en het kapsel om gewrichten.

Sommige mensen hebben meerdere vormen van reuma.

Voeding-en-reuma

Er is al veel onderzoek gedaan naar de link tussen voeding en reuma en reumatoïde artritis. Zo werd de invloed van bepaalde diëten, zoals vegetarisme en vasten, onder de loep genomen. Het effect van bepaalde vetten, antioxidanten, vitaminen en mineralen onder de vorm van supplementen werden ook al onderzocht. Hieruit vloeien wisselende resultaten voort.

Ondanks de groeiende wetenschappelijke interesse in de rol van voeding bij reumatoïde artritis, kan op basis van de recentste onderzoeksresultaten geen specifiek dieet worden aanbevolen: dus geen duidelijk standpunt voor voeding-en-reuma.

Echter, uit al deze onderzoeksresultaten blijkt wel dat er een verband is tussen voeding-en-reuma: er moet een evenwichtig en gevarieerd voedingspatroon zijn bij reumatoïde artritis en dat er nadruk gelegd kan worden op bepaalde voedingsmiddelen.

 

Kies voor goede vetten

Het lichaam heeft vetten nodig maar niet alle vetten zijn even gezond. Veel bewerkte producten zoals koekjes, crackers en gebak bevatten transvetten. Het is beter om deze te vermijden. Omega 3-vetzuren zijn goede vetten en die kun je vinden in vette vis zoals zalm, haring, sardines en makreel. Er zijn beperkte aanwijzingen dat visvetzuren een licht ontstekingsremmend effect hebben, alhoewel in hoge doseringen.

Toch is het belangrijk om 2 keer per week (vette) vis te eten. Een ruggensteuntje: hoe donkerder de vis, hoe vetter! De Gezondheidsraad adviseert volwassenen per dag 450 mg visvetzuren. Dat staat gelijk aan het 2 keer per week eten van vis, waarvan minimaal een keer vette vis.

Groenten, groenten en nog eens groenten

Groenten en fruit zijn een perfecte bron van vezels, vitaminen en mineralen. Het is voor de zuur-basen balans heel belangrijk dat je genoeg groenten eet.

Soms hoor je mensen beweren dat voeding geen enkele invloed zou uitoefenen op de PH- waarde van je bloed … Hoe komen ze erbij???

Naast dat groenten basisch werken, bevatten ze ook heel veel vitaminen en mineralen, die de werking van je organen ondersteunen. Ook zijn vooral de groene groenten rijk aan het mineraal magnesium. Magnesium speelt een rol in wel 200 processen in het lichaam.

De minimale aanbeveling voor groenten is 300 gr per dag. Heb je veel last van reuma of artrose kan je best veel meer groenten consumeren.

Slow juicen is een goede manier om dagelijks 3 à 4 kg extra groenten en fruit (beperkt) toe te voegen aan je voedingspatroon.

Probeer om dagelijks minstens een glas green juice te maken uit 3 tot 5 kilo verse groenten. Heb je meer sap dan voor een glas. Prima! Dan drink je dit later op de dag. (vers geperste green juice sowieso best binnen de dag consumeren om zo ook het maximum nutriënten op te drinken)

Deze inzichten zijn bekend.

Wanneer je mijn vorige blogs (vooral 9, 10 en 11) aandachtig gelezen hebt wordt het plaatje echter wel véél groter!

Voeding-en-reuma

Ik heb het uitvoerig gehad over de mythe van “cholesterol verlaging”, de noodzaak om vetten te gebruiken, vitamine C en de werking ervan. Herinner je je het woord COLLAGEEN nog en waarvoor je dit nodig hebt?

Ons lichaam draait als een goed geoliede machine – weet je nog? – maar dan moet er wel olie zijn om de draaiende delen soepel te laten bewegen.

Als ijzer op ijzer schuurt, gaat de boel kraken, wordt warm tot heet en gaat dan vastlopen.

Collageen is de smeerstof van ons lichaam. Ontbreekt die smeerstof gaan je gewrichten, het kapsel om gewrichten, spieren, ligamenten en pezen verduren. Denk maar aan een oude elastiek: die verpulvert. Dat gebeurt er in het menselijk lichaam en de reguliere geneeskunde heeft daar de klankrijke naam reuma, fibromyalgie en artrose aan gegeven.

 

Voeding-en-reuma

 

Ga je Googelen op die namen, verneem je telkens dat “men” de oorzaak/herkomst niet kan bepalen: in het beste geval moet je er mee leren leven of een zalfje op smeren dat ‘diep doordringt’, zodat je kleinzoon niet meer kan zeuren: “weer een dagje bij mijn oma, met haar zere knie!!!”)

 

 

 

Even herhalen:

De smeerolie van Moeder Natuur

Het lichaam is in staat om een speciaal eiwit te produceren: collageen.

Dit eiwit is zeer sterk, haast onbreekbaar en toch flexibel.

Een collageenvezel van goede kwaliteit is zoals visdraad: dun maar oersterk. Met een diameter van 1 mm kan het een last van 40 kg dragen. Met 3 mm doorsnee wordt het 120 kg draagkracht. Sterk maar soepel.

Dit collageen zit overal in ons lichaam: de smeerstof voor gewricht kraakbeen, pezen, ligamenten (het bindweefsel om een gewricht). Het zit aan de binnenkant van de bloedvaten: waardoor deze soepel blijven.

Hoe meer eiwit waarover je lichaam beschikt hoe gezonder je bent.

Een volwassene van 70 kg beschikt over 12 tot 13 kg eiwitten, 30 tot 40%  daarvan is het speciale eiwit: collageen: 3,6 tot 5,2 kg!!!

 

Vitamine C

Dat collageen van zeer goede kwaliteit is, hangt enkel af van de aanvoer van vitamine C.

De normen van de reguliere geneeskunde worden met opzet zo laag gehouden. Zo ontstaat er een tekort die dan door Big Pharma weer kan bijgestuurd worden met andere medicatie. De kassa rinkelt weer.

De werkelijke behoefte ligt véél hoger: 30 à 50 milligram per lichaamsgewicht.

Concreet spreken we dan dat: een persoon van 50 kg 1,5 tot 2,5 gram per dag nodig heeft! Iemand van 70 kg: 2,1 tot 3,5 gram/dag en iemand van 100 kg: 3 tot 5 gram/dag.

 

Conclusie

Voeding-en-reuma: géén dieet … maar dagelijks bewust een rijk vitamine-C-menu met vetten, mineralen, spoorelementen én (ja hoor!) Himalaya/Keltisch zout. Zo kan in het lichaam zelf de nodige vitamine D aangemaakt worden, die we in deze sombere ‘zon’loze wintermaanden helaas niet cadeau krijgen van Moeder natuur. Wat je tekort komt móet je aanvullen met voedselsupplementen.

Magnesium en collageen zijn als supplement verkrijgbaar.

Lever je lichaam de nodige bouwstoffen en je hoeft je verder niet te bekommeren om de ‘bewegende delen‘ van je lichaam! Stijf, stram, stroef en pijnlijk, zijn dan woorden die tot het verre verleden behoren.

Huppel weer vrolijk door het leven, op elke leeftijd!

voeding-en-reuma

 

 Voor hypnose en verrijkende nieuwe inzichten: klik hier

  

Wil je toch graag andere bronnen raadplegen voor meer recepten?
1. De afslank receptenbijbel valt bij zovelen enorm in de smaak. Ga eens grasduinen via onderstaande link. Misschien spreekt het ook jou aan en ga je er mee aan de slag! Want je weet dat JIJ het zelf moet doen …

Klik hier voor meer informatie.

 
2. Simpel Slank is niet het zoveelste dieetboek, maar een verfrissend afslankplan/boek, waarbij overgewicht bij de echte oorzaak wordt aangepakt: het balanceren van je lichaamseigen hormonen.  Mogelijk voel je je hier goed bij. Voor elk wat wils.  Het zou op jouw lijf kunnen geschreven zijn en is het voor jou een geschenk uit de hemel.

Wanneer je nieuwsgierig bent en méér wil weten: klik dan op deze link.

 

 

 

 

 

 

 

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *