Stress en aankomen – impact van stress op je gewicht (22)

Stress-en-aankomen … Je stelt het constant vast. Hoe méér je wil vermageren, hoe zinlozer de inspanningen blijken te zijn en je raakt nòg meer gestresseerd dan voorheen. Het lijkt een hopeloze strijd.

 

Is er een verklaarbare reden voor? JA

 

stress-en-aankomen

 

Je lichaam maakt een bepaald hormoon aan wanneer jij uit evenwicht bent door dingen buiten je zelf, je zorgen maakt, wanneer jij de grip op de dingen verliest, wanneer jij je pedalen in het leven kwijt bent.

 

Ons lichaam zorgt zeer goed voor ons en brengt het in paraatheid om onder moeilijke omstandigheden toch perfect te functioneren. Dus zou je je eigenlijk geen zorgen moeten maken dat je verdikt, maar kijken waarom je lichaam zich in de alert modus bevindt en je bewust worden dat stress-en-aankomen hand in hand gaan.

 

Cortisol

 

Dit hormoon is op de 1ste plaats verantwoordelijk dat hardnekkig (buik)vet maar niet verdwijnt!!!

Dus stress is er meestal de oorzaak van dat je blijft zitten met dat hardnekkige (buik)vet, ongeacht wat je ook doet. (en naarmate je ouder wordt, verergert dit alleen maar)

Hoe gestresseerder jouw lichaam, hoe meer Cortisol het aanmaakt en hoe trager je metabolisme wordt.

Dit wordt naar de tweede plaats verschoven want het lichaam heeft andere prioriteiten:  nl. OVERLEVEN in moeilijke omstandigheden: alle hens aan dek.

Want dit is precies wat Cortisol doet met je lichaam: alles gaat trager, moeizamer functioneren waardoor je lichaam minder goed vet kan verbranden. Hier wordt weer maar eens duidelijk dat er een duidelijke link is tussen stress-en-aankomen.

Cortisol is het hormoon dat in je lichaam wordt aangemaakt als je stress hebt en op een normale (gezonde) manier voor je dag- en nachtritme.

Af en toe een beetje stress is geen probleem, maar een langdurige overdosis cortisol verstoort echter veel processen in je lichaam, waaronder het zelf genezend vermogen.

Ook is het bijna onmogelijk om af te vallen als er veel cortisol in je lichaam circuleert. Je kunt dan met name last krijgen van een hardnekkig “zwembandje”.

 

stress-en-aankomen

 

 

Je zou er fortuinen voor over hebben om er weer zó uit te zien!!!

Het is dus voor je gezondheid belangrijk om dit hormoon een beetje in toom te houden.

 

 

 

 

Hoe houd je cortisol in toom?

Cortisol is een stresshormoon, net als adrenaline. Dit hormoon wordt door de bijnieren geproduceerd als je stress hebt. Van oudsher betekent dit dat er gevaar dreigt waarvoor je op de vlucht moet of waartegen je zou moeten vechten.

Cortisol zorgt er dan voor dat de energie die in de cellen van je lichaam opgeslagen zit snel beschikbaar komt om deze reactie op stress goed te kunnen uitvoeren.

Vandaag de dag is stress van een andere orde: stress over onbetaalde rekeningen, stress door het werk, relatiestress, onvoldoende slaap, overmatig trainen, junkfood eten en te weinig drinken.

stress-en-aankomen

 

 

 

Elke keer als je lichaam stress ervaart, wordt er adrenaline aangemaakt en produceren je bijnieren cortisol.

 

Chronisch teveel cortisol is slecht nieuws voor je gezondheid

Chronisch verhoogde cortisolwaarden zijn uitzonderlijk slecht voor je gezondheid. Dit probleem wordt in verband gebracht met een verstoorde hormoonbalans, verhoogde bloedsuikerwaarden, hart- en vaatziekten, een verhoogde cholesterolwaarde, en ook bijnieruitputting.

Een bijkomend vervelend probleem is de opslag van vet rondom je middel als gevolg van stress-en-aankomen.

Cortisol wordt echter niet alleen bij gevaar en stress gemaakt, je bijnieren maken de hele dag door cortisol in een dag- en nachtritme.

 

stress-en-aankomen

 

 

De hoogste waarde van cortisol wordt ’s ochtends vroeg bereikt, net op het moment dat je je bed uit moet. Van oudsher maakt het je lichaam en je geest wakker en alert. Op het moment van ontwaken moet je op zoek naar voedsel.

 

 

 

In de oer situatie moesten we ons daarvoor in een ‘gevaarlijke’ omgeving begeven; op zoek naar voedsel kun je roofdieren tegenkomen of een slang of giftige spin. Dan was het belangrijk om meteen alert te kunnen reageren, anders werd je zelf tot voedsel.

 

Breng je cortisol terug in het goede dag-nacht ritme

In de loop van de dag moet je cortisolwaarde steeds lager worden, totdat de laagste waarde rond 10 uur ’s avonds bereikt wordt.

Je lichaam en geest worden klaargemaakt voor rust en tot slot voor een verkwikkende slaap. Een gestoorde cortisoldagcurve kan gepaard gaan met moeite om in slaap te vallen en/of met moeite om te kunnen doorslapen.

Er zijn vele manieren om je cortisolwaarden terug te brengen in het goede dag-nacht ritme. Hieronder de acht belangrijkste adviezen waar je vandaag nog mee aan de slag kunt.

Tip 1     Eet veel groenten en fruit.

Goede voeding bestaat voor het grootste gedeelte uit groenten (300-500 gram per dag) en fruit (2-4 stuks per dag). Als je het lastig vindt om veel of voldoende groente en fruit te eten, dan kun je het jezelf een stuk makkelijker maken door deze te juicen.(slowjuicen!!!)

Voedingsmiddelen die gemaakt zijn van geraffineerd (tarwe)meel zorgen ook voor een snelle toename van je bloedsuikerspiegel.

Eiwitrijke voedingsmiddelen hebben een tegengesteld effect. Eieren en noten zijn daarom goed om te eten; ze verzadigen je langduriger dan voeding rijk aan koolhydraten.

Tip 2     Maak gebruik van body-mind technieken

Mindset, Mindfulness, yoga, ademhalingstechnieken, meditatie, aardingsoefeningen, visualisaties: ze zijn allemaal goed om stressreacties te verminderen. Voor ademhalingstechnieken hoef je je dagelijkse bezigheden niet te onderbreken, dat kan ook achter je bureau of onderweg in je auto.

Tip 3     Verminder je hoeveelheid cafeïne

Verminder je hoeveelheid cafeïne. Te veel cafeïne (in koffie, cola en energiedranken) en andere stimulerende stoffen als theïne (in zwarte en groene thee) stimuleren de aanmaak van cortisol in de bijnieren.

stress-en-aankomenHet is geen goed idee om ’s ochtends wakker te worden met meerdere espresso’s of met enkele mokken koffie, noch om met behulp van koffie, thee of energiedranken op te been te blijven.

Drink maximaal 2 koppen cafeïne houdende dranken per dag en drink deze niet meer na 3 uur ’s middags.

Tip 4     Train niet overmatig

Een goede workout mag niet langer dan drie kwartier duren. Als een training langer dan een uur duurt zal je testosteronniveau gaan dalen en je cortisolniveau stijgen.

Een korte intensieve krachttraining van een kwartier kan beter zijn dan een uur joggen. Train niet meer dan twee dagen achter elkaar, begin pas weer met een training als je lichaam hersteld is van de vorige.

Tip 5     Zoek overdag de zon en de buitenlucht op

Voldoende (zon)licht overdag kan helpen je dag-nachtritme te verbeteren. Een gezond dag-nachtritme gaat gepaard met een normaal cortisolritme.

Zorg voor getemperd licht in de avond om je melatonineproductie op gang te helpen. Vermijd vooral het blauwe licht dat uitgezonden wordt door beeldschermen, smartphones en tablets.

Tip 6     Slaap voldoende

Gemiddeld hebben mensen acht uur slaap per nacht nodig, tussen zeven en negen uur per nacht is normaal.

Langdurig minder slapen dan 6 ½ uur per nacht betekent dat je roofbouw op je lichaam en bijnieren pleegt. Als je werk bestaat uit onregelmatige diensten, zorg dan voor een verduisterde kamer om een normaal dag-nachtritme zoveel mogelijk te kunnen nabootsen.

Tip 7     Voedingsmiddelen die je cortisolwaarde helpen stabiliseren

Vitamines B5, C en foliumzuur helpen je cortisolwaarden stabiliseren. Gebruik voedingsmiddelen die rijk zijn aan deze vitamines: inderdaad groenten en fruit!

Omega 3 vetzuren, deze zijn te vinden in vette vissoorten. Plantaardige bronnen van omega 3 vetzuren zijn walnoten, lijnzaadolie en koolzaadolie. Krill-olie is ook mogelijk.

Donkere chocolade. Chocolade op doktersrecept! Kies wel voor zo puur mogelijke chocolade, meer dan 75% komt in de buurt.

Verminder je hoeveelheid alcohol tot maximaal 3 glazen alcoholische drank per week.

Stop met roken. In tegenstelling tot wat veel rokers denken te voelen, verlaagt roken niet je stressniveau.

Rokers ervaren iets minder een gestrest en gejaagd gevoel op het moment dat zij roken, maar tussen de sigaretten door zijn hun cortisolwaarden veel hoger dan die van niet-rokers. Een tip: laat je hypnotiseren … slechts één sessie mét garantie!!!  link

Tip 8     Supplementen die je cortisolwaarden helpen normaliseren

Vitamine C, fosfatidylserine, rhodiola, glutamine en ginsengsoorten kunnen je cortisolwaarden verlagen. Dit geldt evenzo voor vitamine B5 en foliumzuur.

 

stress-en-aankomen

 

Hoofdzaak is dus dat je je stress onder controle krijgt, zodat stress-en-aankomen los van elkaar komen te staan, de rest volgt dan vanzelf.

Hulp bij je Mindset wordt je via deze weg geboden: link

 

Wil je toch graag andere bronnen raadplegen voor meer recepten?

 

1. De afslank receptenbijbel valt bij zovelen enorm in de smaak. Ga eens grasduinen via onderstaande link. Misschien spreekt het ook jou aan en ga je er mee aan de slag! Want je weet dat JIJ het zelf moet doen …

Klik hier voor meer informatie.

 
2. Simpel Slank is niet het zoveelste dieetboek, maar een verfrissend afslankplan/boek, waarbij overgewicht bij de echte oorzaak wordt aangepakt: het balanceren van je lichaamseigen hormonen.  Mogelijk voel je je hier goed bij. Voor elk wat wils.  Het zou op jouw lijf kunnen geschreven zijn en is het voor jou een geschenk uit de hemel.

Wanneer je nieuwsgierig bent en méér wil weten: klik dan op deze link.

 

 

 

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *