Rugklachten behandelen – regulier of alternatief (27)

Ben jij één van de velen met rugklachten:

van een stijve hals met uitstralende pijn naar je schouders tot lage rugklachten of enkel er zo nèt tussenin?

 

rugklachten

 

Het lijkt de kwaal van deze tijd te zijn. Tijdelijk of langdurig werkloos: want je kan echt niet uit de voeten: “het gaat niet”. 

Of blijf je – als een wrak – op de been, verga je van de pijn en sleur je je door je dag?

 

 

 

 

Wat doe je?

Pillen slikken, pleisters plakken, zalfjes smeren die tot diep in het lichaam doordringen en slechts om de 12 uren moeten aangebracht worden?

 

Onze rug

 

Het menselijk lichaam zit mooi in elkaar. Het skelet houdt ons recht, zorgt voor stabiliteit, de ribben beschermen de uiterst kwetsbare organen. We zijn weerbaar tegen impact van buitenaf, daardoor storten we niet als een “plumpudding”  in elkaar. We kunnen tegen een stootje: met onze armen kunnen we ons verweren indien nodig en onze benen zorgen dat we kunnen gaan, lopen en rennen.

Elk botje heeft zijn eigen functie.

Perfecte harmonie dus! Door de juiste voeding worden er de nodige bouwstoffen geproduceerd voor dagelijkse gebruik en herstellingen (denk aan collageen: blogs 10 en 12)

rugklachten

 

 

 

Onze ruggengraat die S-vormig is, bestaat uit 33 wervels: 7 halswervels, 12 borstwervels, 5 lendenwervels, het heiligbeen, dat bestaat uit een vergroeiing van 5 wervels en het staartbeen dat 4 wervels bevat.

Het zó belangrijke ruggenmerg wordt beschermd door de ruggengraat.

 

 

 

Het skelet is mààr bedoeld

om voor één persoon te zorgen!!!

 

Uiteraard, zal je spontaan zeggen!!!

Tenzij we het over een Siamese tweeling hebben … niet dus!

 

Herhaaldelijk verkondigde ik in mijn vorige blogs dat er geen ziekten zijn, enkel zieke mensen die min of meer uit evenwicht zijn van onverwerkte emoties.

Hoe kan je nu met zo een degelijke infrastructuur als ons skelet, uit evenwicht raken en moet je vaststellen dat elke beweging pijn doet?

Je hebt niet  net 7 ton grint opgeschept, die door de vrachtwagen op de stoep gestort werd en die binnen de dag naar de tuin verplaatst moest worden … dàn voel je dit en het is ook terecht. Je leverde een geweldige prestatie en hebt je lichaam tot het uiterste gedreven. Maar na een goede nachtrust ben je weer “de oude”.

Je leerde hier ook al dat het lichaam signalen uitstuurt om aan te geven dat er iets niet oké is: een rood lampje, een flikkerlicht of een zwaailamp met sirene.

Komt er méér last van buiten naar binnen dan je lichaam kan dragen, geeft het een teken: hét lampje op je dashboard. Er zijn meerdere lampjes omdat je rug ook uit 33 wervels bestaat.

In je auto zie je ook exact welke lamp er stuk is: een richtingaanwijzer, een standlicht, één van je achterlichten, één van je koplampen …

Zó nauwkeurig is ook ons lichaam!

 

De pijn die jij ervaart,

zegt precies wàt jou uit je mentaal evenwicht haalt.

 

Regulier  word je dan van buiten naar binnen behandeld: pillen, zalfje, pleisters … maar daardoor wordt de oorzaak niet aangepakt. Het helpt uiteraard even omdat of de zenuwen “verdoofd” worden of de spieren gaan zich ontspannen. Echter bij de minste foutieve beweging “schiet het er weer in”.

Alternatief  wordt het een héél ander verhaal.

Uitstralende pijn van je hals naar je schouders toe:

Stel je even voor dat je dagelijks verplicht zou worden met twee zakken cement (= 50 kg)  op elke schouder rond te lopen: 100 kg ballast! Ik denk dat je deze last elke avond met plezier van je schouders zou gooien en je bevrijd zou voelen. Ja toch?

 

rugklachten

 

 

Wanneer jij mentaal de lasten van een ander op je schouders tilt, gaat mee-lijden, mee-leven, dan zeul jij dagelijks de hele wereld mee.

Je onderbewustzijn geeft je te kennen dat dit ongewenst is en onnodig. Het kan je dit enkel maar duidelijk maken door pijn te geven exact op de plaats waar het gewicht ligt.

 

Midden rugklachten:

 

rugklachten

 

Wanneer jij geldzorgen hebt, waar je niet uitkomt, waar je mee geconfronteerd wordt en het een mentale belasting wordt: ga je pijn in je rug ervaren ter hoogte van je maagstreek.

 

Lage rugklachten:

 

Deze hebben alles te maken met conflicten in relaties. Allerhande relaties: van jou naar iets of iemand. Situaties die wrijving, ergernis en teleurstelling veroorzaken. Dingen die niet opgelost geraken, een constant spanningsveld, beeld maar geen klank of nét altijd bekvechten.

 

rugklachten

 

Wanneer er conflicten zijn met de mensen om je heen, je familie, vrienden, collega’s, je werkgever … maar ook naar voorwerpen toe, dingen die niet lopen zoals jij dat wenst, denken dat de wereld stopt met draaien als jij bepaalde dingen niet zou doen … dàn geeft je rug je van een klein pijntje tot een hernia, waarbij je plat moet gaan liggen.

 

Lost het probleem zich op zijn je rugklachten binnen de minuut verdwenen, net zoals de pijn plots opkwam, al deed je geen verkeerde beweging.

 

Wat doe je dus aan je rugklachten?

 

Hals en schouderpijn:

Je hebt genoeg aan je eigen zorgen. Er verandert niets aan de situatie wanneer jij  – van het probleem van een ander – een ganse nacht wakker ligt. Er verandert ook niets aan het probleem van die andere, wanneer jij dààrdoor niet meer blij en gelukkig durft zijn. Stop daarmee!!! Maak je “mededogen” eigen. D.w.z. dat je er bent voor die andere en de nodige hulp aanreikt zonder daar “met je vel” te gaan tussen zitten. Jij bent niet zijn/haar therapeute!!!

Midden rugpijn:

Verander je inzichten rond geld. Constant onnodige zorgen maken om toe te komen, nooit genoeg hebben, er teveel waarde aan hechten: kom je werkelijk iets tekort? Of is het angst die je in zijn greep houdt? Indien werkelijk nodig: kan je misschien bijklussen i.p.v. tijdens al je vrije tijd op je IPad of Smartphone te tokkelen? Of er een bewustere levensstijl op na houden: je kan niet méér uitgeven dan er binnen komt!

Lage rugpijn:

Klaar situaties uit. Je kan niet altijd je zin krijgen, maar praat erover. Stop met oordelen en ga vaststellen dat bepaalde dingen nu eenmaal zó zijn. Soms moet je definitief breken en los laten!

 

Ik wens dat je:

 de moed mag hebben om te veranderen wat veranderd moet worden,

het geduld te verdragen wat niet veranderd kan worden en

de wijsheid om het ene van het andere te onderscheiden.

 

Kom op voor jezelf!!! Respect voor jezelf: op de éérste plaats. Respect van anderen is géén cadeau dat je zomaar krijgt, dat moet je afdwingen door je consequente houding, door de waarden die je verkondigt, ook zelf te beleven. Openheid en duidelijkheid zorgen dat er geen misverstanden ontstaan, waaruit teleurstelling voortkomt. Hoe lang wens jij nog in deze verstikkende situatie te leven???

Verwacht niet dat anderen de eerste stap zetten, ga de confrontatie aan,

of …

klasseer het incident als definitief voorbij, geef het de plaats die het maar heeft, laat los en ga verder met je leven.

Zorg dat er evenwicht is en dat je vriendschap sluit met … jezelf!!!

 

rugklachten

Je rugpijn is dan nog een vage herinnering.

 

Link naar daadwerkelijke hulp.

 

 

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *