Burn-out en mindset – behandeling regulier of alternatief (28)

Last van een burn-out? Het zal je maar overkomen …

 

burn-out

 

 

 

De symptomen vind je uitvoerig op internet. ‘k Neem aan dat je al flink wat gegoogeld hebt èn vastgesteld dat het plaatje aardig klopt: dàt voel jij helemaal: het is precies op je lijf geschreven.

 

 

 

Hoe kon het zover komen?

 

Je zag de bui al zolang hangen: intuïtief voelde je dat “het niet meer ging”.

Maar je wist “de handrem “ niet staan. Hoe lang sleur jij je al verder, met de moed der wanhoop? Wat is er mis met jou???

 

burn-out

 

Denk eens even aan een heerlijke warme douche, na een vermoeiende werkdag. Het hete water stroomt rijkelijk en verkwikkend over je lichaam. Je neemt je tijd, terwijl het water ononderbroken over je heen loopt. Het is een luxe!

Maar daarvoor is iets heel fundamenteels nodig: er moet een retour van koud water op je boiler staan. Is dat niet zo, komt er geen druppel warm water meer uit als de reservoir leeg is! Op is op!

Je kan maar blijven geven, wanneer er iets evenwaardig in de plaats komt: je boiler is in staat om dat koude water op te warmen: maar het moet er wel zijn!!!

Zo gaat het ook met mensen!

Je kan maar het beste van jezelf geven als je mentaal voedsel krijgt: waardering, respect, een schouderklopje, eerlijk gedrag van de anderen, eerlijk zaken doen, correctheid over de ganse lijn.

Dàt is jouw koud water om ‘warm water’ te geven: jouw inzet, de verantwoordelijkheden die je neemt …

Dàn kan men op jou rekenen: je laadt je telkens weer op.

 

Je had dit niet door …

 

 onbewust heb je je laten leeghalen.

 

burn-out

 

 

 

 

 

Je liet anderen je leven bepalen: je baas, je collega’s, je vrienden, je gezin …

 

 

 

 

 

Van waaruit?

Omdat jij in het leven geen “neen” durft en kunt zeggen. Lees even de vorige blog (27) over rugklachten … want die heb jij nu óók bij je burn-out.

Jij buigt altijd voor anderen: hoop je daarmee liefde te kopen, denk je dat ze dan van je zullen houden?

Weet je … liefde is onvoorwaardelijk: men houdt van je of men houdt niet van je!!! Daar tussen in is niets!

Wat jij ook doet voor een ander: het is nooit voldoende, nooit goed genoeg. En jij wringt je in de onmogelijkste bochten om een ander te behagen. En dan schrik je dat je leeggemolken wordt, dat je een burn-out hebt. Je kan geen tien heren dienen, want dan ben jij de elfde die ’s avonds in bed ligt te huilen, dat er weer zó van je geprofiteerd is.

Jij blijft volhouden, hoeveel stokslagen je ook zou krijgen: dat is je trots, je ijdelheid, je grootheidswaanzin. Je bent een eik: een eik buigt niet … neen … die breekt in één keer met een windhoos … net zoals jij nù met je burn-out!!!

Jij slikt alles in: voor de lieve vrede, om de kerk in het midden van het dorp te houden, om de vuile was niet buiten te hangen, je dekt de dingen met de mantel der liefde toe!

Belet angst je om voor jezelf op te komen? Om op een correcte, maar directe manier aan anderen te zeggen hoe ver ze met jou mogen gaan? Bang om te verliezen? Aan hypocriete mensen heb je écht geen boodschap! Die ben je beter kwijt dan rijk.

 

Je eigen grenzen kennen én bewaken

 

Wanneer ga jij “op je achterste poten staan” en steiger jij? Besef je dit steeds nàdat er weer iets gebeurd is en denk je dan “ik had dàt of dàt moeten zeggen  … ?”  Er overkomt je niets, jij laat het toe. Men kan jou niets aandoen. Maar daarvoor moet je je mondje roeren en niet knikken zoals een ‘honden-popje op de hoedenplank’  van een auto.

 

burn-out

 

Kom op voor jezelf: stop met plooien, kruipen, buigen naar een systeem waar enkel een ander beter van wordt. Dans niet langer naar andermans pijpen!!! Stap uit het keurslijf dat jij vrijwillig aangetrokken hebt. Ga niet als een geboeide door het leven.

 

 

Dit is mindset: her-programmeer jezelf: enkel jouw leven is belangrijk, uiteraard met veel respect voor een ander. Wanneer jij trouw bent aan jezelf, jouw diepe en mooi menselijke waarden naar de oppervlakte brengt, zal het leven je op elk moment geven wat jij nodig hebt.

Je houdt je burn-out in stand wanneer je vandaag blijft denken zoals je gisteren dacht: dan wordt morgen hetzelfde als vandaag.

Doorbreek je gedachtepatroon: je bent je verleden niet!!!

Je bent niet de slaaf van wat voorbij is.


burn-out

 

Visualiseer je dat je als een koningin door het leven gaat, de gekroonde …

je wereld zal er dan héél anders uitzien.

 

Het einde van de donkere tunnel

 

Er zijn twee mogelijkheden om je burn-out het hoofd te bieden:

op de reguliere manier:

je slikt antidepressiva tot ze je oren uitkomen: je zal je zogezegd beter voelen, maar je wordt apathisch, je krijgt ziekenverlof, maar thuis zitten is óók de oplossing niet, want daar profiteren ze nóg méér van je, het kan je geen donder meer schelen, ze kunnen allemaal de boom in. Maar er verandert niets aan de oorzaak!

op de alternatieve manier:

alles wat ik hierboven aanhaalde, ga je bewust eens overlopen en kijken in hoeverre dit voor jou klopt. Dan worden het werkpunten, waar je mee aan de slag gaat. Je zal merken hoe je in korte tijd van je burn-out verlost bent en langzaam in je eigen energie komt te staan. Je maakt innerlijk een draai van 180° en je komt in je kracht.

Wat je denkt, dat voel je.

Je dacht dat anderen je leven bepaalden, dus voelde je je machteloos, overgeleverd aan hun eisen en wensen. Je hebt helemaal geen medicatie nodig om prioriteit te geven aan jezelf. Het draait altijd rond gedachten!

Word je bewust van wat JIJ wil of nèt weigert nog langer te accepteren! Waar liggen je grenzen? Er is werk aan de winkel. Maak eens een lijstje: twee kolommen: wat je wél wil in de ene, wat écht niet meer kan in de andere. Je zal versteld staan.

De kracht van positief denken is ook hier aan de orde. Alleen jij bepaalt wat er met je gebeurt: door bewustwording kan je dan volledig achter je daden staan.

“Moeilijk”  hoort niet in je woordenboek te staan!!!

Doe je mond open, praat en bewaak je grenzen.

 

burn-out  

Jij was het die jezelf de handboeien om deed, dus heb je ook de sleutel om ze te openen!

 Voel je vrij en LEEF!!!

 

Via deze link kan je hulp krijgen in je groeiproces naar een heerlijk en evenwichtig leven.

Je burn-out lijkt dan een eeuwigheid geleden …

 

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *