Ongekende kijktechniek levert nieuwe invalshoek op (37)

Deze ongekende kijktechniek is een verruiming voor je horizon! Als je steeds op dezelfde manier kijkt, blijf je zien wat je altijd zag.

 

Ongekende kijktechniek

 

 

Je hebt twee mogelijkheden: je kijkt nààr iets en neemt het waargenomene in je op of je kijkt naar binnen, naar je diepste “ik”.

 

 

 

 

Enkel met je ogen is dit mogelijk. Ogen zijn een ontmoetingspunt tussen jou en je lichaam. Vanuit geen andere plek op je lichaam is het mogelijk om je naar binnen te keren. Het is een toegangsdeur van en naar …

Je leerde in de vorige blog dat de omstandigheden in je leven er maar zijn om groeikansen te krijgen. De ziel wil dingen leren, jouw lichaam is de gastheer. Niets heeft je “in wezen” beschadigd, enkel wat jij meesleurt, weegt op je: ruim dus op!!!

Je kan diep in iemand zien door in zijn ogen te kijken. Dààr is hij. Als je weet hoe je iemand in de ogen kan kijken, kan je in contact komen met de diepte van iemand.

Hier ligt een onuitgesproken grens!

Alleen vanuit liefde kan je in iemands ogen kijken en blijven kijken. Anders zal die andere zich beledigd voelen als je dat doet. Je mag naar zijn lichaam kijken, dat is niet verboden, maar zodra je in iemands ogen staart, maak je inbreuk op zijn eigenheid. Jij overtreedt zijn individuele vrijheid, want je gaat zonder uitnodiging bij hem binnen. Er is dus een grens. Je mag hoogstens drie seconden kijken, dan hoor je je blik af te wenden. Het is een inbreuk op zijn privacy, want je zou wel eens een glimp van zijn diepste geheimen kunnen opvangen en dat mag niet!

 

Liefde maakt het mogelijk

 

Alleen in diepe liefde kun je de andere onbeperkt in de ogen kijken, want liefde wil zeggen dat je geen geheimen meer wilt hebben. Je opent je voor de andere, waardoor die andere welkom is en uitgenodigd wordt om bij je binnen te gaan. Op zo’n moment vindt er altijd een niet-lichamelijke ontmoeting plaats, een ontmoeting die niet fysisch is. Je geest, je bewustzijn, alles wat in je is, kan door de ogen gezien worden.

Ogen geven hun geheimen prijs wanneer iemand de toegangsdeur weet te openen. Dan word je kwetsbaar. Met een beetje oefening kan je lichaamstaal leren begrijpen.

Ogentaal is subtieler.

Het gaat om de bewegingen van het oog en het verwijden of verkleinen van de pupil.

 

ongekende kijktechniekOgen liegen niet, ze geven je gemoedstoestand weer.

Je reist bijvoorbeeld zonder treinkaartje. Je ogen zullen steeds verraden dat je geen kaartje hebt, want je kijkt op een andere manier om je heen. Iemand die deze manier van kijken doorziet, weet onmiddellijk dat je geen kaartje hebt. Heb je er wél een, kijk je héél anders!

Je ogen beheersen is zeer moeilijk, omdat we ons niet bewust zijn van de reflexen van onze ogen. Ze worden vanuit een innerlijke beleving gestuurd.

 

Je ogen verraden je

 

Die innerlijke beleving kan je wel geheim houden, maar weer verraden je ogen je.

Een man die schijnbaar onverschillig naar een mooie vrouw kijkt, laat niets merken via lichaamstaal, maar zijn pupillen verwijden zich onmiddellijk, alsof hij de toegangsdeur wagenwijd open zet, zodat ze binnen kan komen. Dit gebeurt onwillekeurig, hij heeft dit niet in de hand.

Door deze ongekende kijktechniek leer je dat je ogen voortdurend in beweging zijn.

Het is een gestructureerde beweging die gekoppeld is aan gedachten. Je ogen bewegen anders wanneer je aan eten denkt of aan seks!!!

Die bewegingen kunnen gemeten en grafisch weer gegeven worden. REM (Rapid Eye Movements) staat voor snelle oogbewegingen.

Zelfs als je slaapt blijven je ogen bewegen, je ogen geven aan wanneer je droomt. Stop je met dromen, stopt de beweging. Het is niet omdat je je ’s morgens geen droom kan herinneren, dat je niet gedroomd hebt

Je kan een denkproces dus onmiddellijk stoppen wanneer je je ogen stilhoudt en omgekeerd: als je denkproces stopt, komen je ogen vanzelf tot stilstand.

 

Slaapproblemen verhelpen

 

Waarom hebben zoveel mensen slaapproblemen?

Omdat ze door meerdere omstandigheden hun gedachten niet kunnen stopzetten. Het blijft maar in hun hoofd doordraaien. De dag hangt eigenlijk nog om hen heen: ze kunnen niet loslaten. Ze zijn er nog niet klaar mee.

Zeggen: “ik stop nú met denken” dat lukt écht niet.

Je kent het gezegde: denk nu niet aan een roos olifantje, dan zie je een hele kudde voorbij komen … ja toch!

Dus heeft het met je ogen te maken.

Deze beslissing neem je nu bewust:

Sluit je ogen en houd je ogen stil, dan stopt het denken.

 

ongekende kijktechniek

 

Op dat moment kan je in slaap vallen. Dit vraagt oefening, want mogelijk lukt het niet van de eerste keer en blijf je met gesloten ogen ‘nog rondkijken’, al zie je niets.

Niets is niets!!! Want je kan nog beelden zien vanuit je herinnering. Op dat moment is er nog steeds een hersenactiviteit: je denkt aan dingen.

Je bent je nooit bewust geweest dat je ogen nog bewegen terwijl je gewoon je ogen gesloten hebt.

Je kan je ogen stilhouden maar je kan ze nooit stoppen met bewegen.

Ze bewegen voortdurend van het ene voorwerp naar het andere. Ze bewegen van punt A naar B, van B naar C. Het stopt niet. Het is als een rivier: het is zijn natuur om te stromen. Bewegen is leven. Stilstaand water noem je geen rivier, maar een plas, een vijver, een meer.

Verplicht je je ogen nu om toch stil te staan, door je te fixeren op één punt, blijft de beweging echter verder gaan, maar draait van richting. Niet meer van A naar B, wat een ‘buitengebeuren is’ maar het wordt dan van buiten naar binnen.

Zo kom je bij je diepste “ik” terecht, bij je innerlijke bewustzijn.

Dit is heel wat anders dan je leegmaken om de slaap te kunnen vatten.

Dan kom je op een totaal verschillend niveau terecht:

wat dit is de eerste stap tot meditatie.

 

Het loskoppelen van angsten en fobieën door middel van oogbewegingen

 

Je hebt mogelijk in het verleden een nare ervaring gehad die ‘erin gehakt’ heeft. Het staat als het ware in je geheugen gegrift.

Er heeft zich op dat moment iets daadwerkelijks voorgedaan.

Laat het me simpel uitleggen.

Op het moment van een traumatische ervaring is er in je hersenen een verbindingsdraad gelegd tussen de herinnering van een welbepaalde gebeurtenis en jouw reactie daarop:

  • mogelijk blokkeerde je volledig
  • je gilde het uit
  • de paniek sloeg toe
  • je huilde
  • je beefde

Telkens wanneer je in dezelfde situatie komt, geven je hersenen de impuls om je op dezelfde manier te gedragen als bij de eerste keer.

Het wordt haast een tweede natuur. Je reactie is oncontroleerbaar geworden.

Hoe geraak je daar vanaf???

Door oogbewegingen!

De ongekende kijktechniek is de volgende:

Je neemt een metronoom (geen digitale, er moet een slinger te zien zijn)

 

ongekende kijktechniek

 

Je stelt de zwaaibeweging in op een goede snelheid, méér dan ‘rustig’: niet te traag, niet gigantisch snel.

Denk nu bewust aan die angst of fobie, waarvan je het gedragspatroon wil loskoppelen in je hersenen.

Blijf hier bewust en constant aan denken terwijl je je hoofd stabiel houdt: want het zijn enkel je ogen die de slinger mogen volgen, niet je hoofd. Blijf een drietal minuten met je ogen van links naar rechts bewegen, op het ritme van de metronoom.

Hierdoor verbreek je de verbindingsdraad tussen de fobie en je gedrag.

Kom je nadien in dezelfde situatie, ga je merken dat je je totaal anders kàn gedragen. Je handelt als een vrij mens. De angst of de fobie bepaalt je gedrag niet meer.

Vanaf nu kan je na een heerlijke nachtrust je dag vrede- en vreugdevol beleven, als een niet geconditioneerde persoon. Je bent in staat je gedragingen te bepalen onder elke omstandigheid van je leven.

 

ongekende kijktechniek

 

Wil je graag een persoonlijke begeleiding om via de ongekende kijktechniek anders naar de dingen te leren kijken kan je bij mij terecht via deze link.

 

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *