Kiezen is verliezen: daarom lijd jij constant (45)

Kiezen is verliezen: lijkt logisch, want je kan maar één van de twee hebben. Je verliest dus altijd het andere!

 

Kiezen is verliezen

 

 

Telkens zijn er twee mogelijkheden, waarvan er maar één benut kan worden. Je maakt een keuze: maar kiezen is verliezen. Blijkbaar is het: óf, òf, want én, èn gaat niet.

 

 

 

 

Zo kies je dus bewust of onbewust  voor lijden: want het ene sluit het andere uit. Dit wil ik niet, dus ga ik voor ‘gelukkig’ zijn. Hoe méér je kiest om gelukkig te zijn, hoe meer je je bewust wordt van het tegendeel.

 

Je kiest om te lijden!

 

Neen!!!” zeg je heel kordaat!  Wie is er nu zó dom om voor lijden te kiezen??? En toch …

Het leven zit vol tegenstrijdigheden: dat is de polariteit, de dualiteit: het éne bestaat niet zonder het andere, dus: kiezen is verliezen.

Dag en nacht, licht en donker, warm en koud, droog en nat, hoog en laag, ebbe en vloed, warm en koud, rijk en arm, gezond en ziek, stilte en lawaai, lijden en gelukzaligheid, evenwicht en uit balans … en ga zo maar door …

Wanneer jij nu een keuze maakt tussen twee dingen die onafscheidelijk zijn, ga je lijden. Je accepteert maar de helft van een geheel!!!

Je beseft maar de waarde van iets, wanneer je het ander ook meegemaakt hebt: elke medaille heeft een keerzijde! Het ene aanvaarden en het andere afwijzen, betekent lijden.

 

Kiezen is verliezen

 

 

Je kan niets afwijzen: twee vormen samen één geheel!

 

 

 

 

Het leven is een totaliteit maar tegelijkertijd is het constant in verandering.

Niets is blijvend.

Zeg je: “ik ga niet lijden, ik ga een gelukkige manier van leven kiezen,” klamp je je automatisch vast aan geluk! Je hoopt, je wil zo graag dat het blijvend zal zijn:

je maakt weer een keuze en kiezen is verliezen!!!

Want niets in het leven is blijvend: het is voortdurend in verandering. Lijden is het gevolg, omdat je geluk voorbij gaat … Je gaat gelukkige momenten ervaren, zeker weten, maar die gaan voorbij. Ga je je vastklampen aan iets veranderlijk, lijd je wanneer het weg is. Je bent zelfs niet in staat om er op dat moment intens van te genieten. Je bent al bang om het te verliezen en je denkt: “dit is écht te mooi om waar te zijn, dat kàn niet blijven duren,”  je gaat “hout vasthouden” om het goede niet kwijt te raken.

Het lijden komt sowieso en nú geniet je niet, want angst om te verliezen ligt al op de loer.

Je kan het leven niet opsplitsen in delen: doe je dit wel, móet je kiezen; het éne of het andere.

 

Je keuze is aan verandering onderhevig

 

Vroeg of laat is dat wat je gekozen hebt verdwenen en dàt wat je afwees, valt over je heen: je krijgt het deksel op je neus!

Het deksel hoort nu eenmaal bij de pot.

Je kan niet zeggen: “ik leef alleen overdag en vermijd de nachten … ik adem enkel in en weiger uit te ademen …”

Het hele leven is een ritme en daartussen besta jij.

Het ene vloeit in het andere over, maar kan ook niet op zichzelf bestaan. Niemand kiest voor lijden. Je maakte een keuze om gelukkig te zijn, maar net daardoor ben je ongelukkig. Je kan het geluk niet vasthouden, het ontglipt je steeds en dààrdoor lijd je. Wat je de ene keer gelukkig maakt, is mogelijk de volgende dag niet meer zo belangrijk, waardoor je opnieuw op zoek gaat naar iets dat wel voldoening en vreugde geeft.

 

Het leven is totaal

 

Leef je leven in zijn geheel. Er zijn momenten van geluk en er zijn er van lijden. Doorleef ze beiden: je kan niet kiezen. Geniet van beiden. Accepteer je lot: dan ga je je niet vastklampen aan iets. Lijden en geluk zijn tegendelen. Kiezen is verliezen: dus kies niet: aanvaard!

Nadat je de hoogste berg beklommen hebt volgt er een diep dal: hoe hoger de berg, hoe dieper het dal.

Zonder keuzes word je je bewust van jezelf. Het gaat niet om de berg of het dal, maar jij die stap na stap klimt of daalt. Dan hoef je je ook geen zorgen te maken. De omstandigheden zijn er, je geniet ervan, je beleeft het moment en je maakt dit bewust mee.

Als je constant in gelukkige en gemakkelijke omstandigheden geleefd hebt, mis je de volheid van het leven: pijn en lijden louteren een mens.

Lijden maakt je heel, door pijn kom je tot ontwikkeling.

Het omgekeerde is ook waar: enkel lijden, kommer en kwel stompen een mens af. Er is geen strijd, geen uitdaging: het leven stroomt niet.

 

Kiezen is verliezen

 

 

 

Beiden zijn dus nodig omdat je leven zich enkel tussen geluk en lijden afspeelt. Beiden zijn goed en elk heeft zijn eigen dimensie, maar vormen samen één geheel.

 

 

 

 

 

Wanneer je dit beseft, kies je niet meer.

Wat zich “hier en nu” voordoet is de realiteit. Je bent er een getuige van en je geniet ervan. Je keuzeloosheid wordt je gelukzaligheid.

Het is niet het tegengestelde van lijden: maar een staat van zijn, die je met alles kan verbinden: óók met lijden.

 

Lijden komt en gaat

 

Het is zoals bij in- en uitademen: het komt en gaat. Jij blijft jezelf tussen twee ademhalingen in. Het brengt je niet van je stuk. Je kan je lijden niet van je afschuiven. Als lijden je niet raakt, blijf je in evenwicht: omdat je op dat moment niet voor geluk kiest. Lijden is deel van het leven. Door bewustwording zie je dat lijden om je heen is, maar het gebeurt niet met jou!

Herinner jij je de deuk in je auto nog: je bent de eigenaar van de auto, maar je bent de deuk niet: je kijkt ernaar. Gelijk wat er je in het leven overkomt, ‘t overkomt niet jou: je kan buiten schot blijven.

Je kijkt naar lijden en geluk: het gebeurt buiten jou. Een moment dat voorbij is kan nooit herhaald worden. Het is voorgoed voorbij. Je kan eenzelfde ervaring nooit een tweede keer meemaken. Enkel als je getuige bent, blijft je bewustzijn intact.

Als je je vastklampt aan de beweging rondom jou, word je meegesleurd.

Kom je in een kolkende rivier terecht, ben je hopeloos verloren.

Kijk je vanop de brug naar dezelfde rivier, blijf je perfect in evenwicht en ervaar je gelukzaligheid. Doorleef elk moment van je leven, zoals het zich minuut na minuut aandient.

 

Kiezen is verliezen

 

Via deze link kan je contact met me opnemen, indien je persoonlijk gecoacht wenst te worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *