Begeren is een verlangen – hebben is verveling (50)

Begeren is een verlangen, hebben is verveling! Twee uitersten.

Wààr bevind jij je? Word je van het ene naar het andere geslingerd?

 

Begeren is een verlangen

 

 

Blijf je zoeken naar de naald in de hooiberg? Houdt het verlangen “iets te bezitten” je wakker? De begeerte is je drijfveer, je motivatie.

 

 

 

Het wordt een obsessie, welke begeerte het ook is … een partner, een fijn gezin, een goede job, geld, rust, vrijheid, alleen zijn … Je wil en je zal het hebben.

Maar eens bereikt, draait het heel anders uit: het “hebben” wordt opeens verveling.

De verliefdheid verdwijnt, kinderen zijn een last, de job is toch ook dàt niet, geld garandeert geen geluk, je kan niet stilzitten: want rust roest, nu bèn je alleen en vrij, maar de muren komen op je af … je hebt het gevoel te stikken.

 

Zoek het niet buiten jezelf

 

Begeren is een verlangen, niets méér, niets minder. Het is iets dat buiten jezelf ligt en dat je wilt grijpen om te bezitten. Je denkt dat het een meerwaarde zal zijn in je leven. Je hebt het gevoel iets tekort te hebben, dat je moet aanvullen om héél te zijn.

 

Begeren is een verlangen

 

Op het ogenblik dat iets je bezit wordt, verandert de alchemie.

In een relatie waar ‘geliefden’ ‘echtgenoten’ worden, verandert de tegenwoordige tijd in de verleden tijd: ze hebben echt van elkaar genoten !!! Het is over, voorbij!!! Zodra je iets je eigendom noemt, is het prijskaartje: verveling.

Een kinderwens kan zo groot zijn, dat er geld noch moeite gespaard wordt om deze te realiseren. Nadien wordt het een heel ander verhaal … Het is niet allemaal rozengeur en maneschijn!

Zoveel moeite gedaan om dié job te bemachtigen, maar je stelt vast dat de collega’s dààr even ambetant zijn als op je vorig werk …

Geld, rust, vrijheid, alleen zijn … Wanneer je het hebt, gaat het je vervelen en je gaat op zoek naar nieuwe uitdagingen.

Iets buiten jezelf geeft nooit voldoening: niet de begeerte ernaar, ook niet het hebben.

 

Waarom begeer je zoveel?

 

Je wil je hechten aan iets of iemand: begeren is een verlangen!!!

Maar gelijk welk bezit maakt je tot een slaaf. Je voelt je gebonden en ingelijfd. Je hebt een verantwoordelijkheid op je genomen: het zorgen voor … of omgekeerd: verwachten dat een ander voor jou zorgt, omdat jij niet zonder kan!

Bezitsdrang maakt het bezit tot “een ding”. Als de wens in vervulling gaat, verdwijnt het voorspel. Wanneer het zijn functie gehad heeft verdwijnt het spel. Op álle vlakken. Je bent slaaf geworden! En dan begint de strijd om wéér vrij te worden en te zijn.

Je mind is een ‘rare kwibus’ !!! Alles wat hij (dus jij ) krijgt, gaat op de duur vervelen en wat hij (dus jij ) niet kan krijgen, blijft hij (dus jij ) nastreven.

Wanneer je alleen bent, verlang je – bewust of onbewust – naar enige vorm van slavernij, één of andere gevangenschap. Wanneer je gevangen bent, snak je naar vrijheid!!! Slaven verlangen naar vrijheid en vrije mensen verlangen naar gelijk welke vorm van slavernij!

Te zot om los te lopen … ja toch???

 

Begeren vanuit een tekort is gedoemd tot mislukken

 

Nu je weet dat je mind ALTIJD het tegenovergestelde wil, kan je gaan kijken naar je werkelijke motivatie van je begeerte.

Want heb je wat je begeerde, gaat het mis. Je wéét het vanuit jarenlange ervaring! En toch herhaal je dit gedrag keer op keer.

 

Begeren is een verlangenHet gras is altijd groener aan de overkant!

 

Begeren is een verlangen. Wil je je hechten, ben je eigenlijk jezelf verloren.

Vrij zijn, werkelijke vrijheid, betekent dat niemand je slaaf  is en dat niemand jou tot slaaf  kan maken. Daarvoor is er inzicht nodig: het weten dat je genoeg hebt aan jezelf, dat je in harmonie bent met jezelf! Je hebt niemand NODIG om in evenwicht te komen, te zijn en te blijven. Je bent  gewoon in evenwicht. Het middelpunt tussen de twee uitersten, ben jij! Denk aan de wip in blog 49. Jij bent getuige.

Wanneer dit diep tot je doordringt, kán je met iemand delen, zonder afhankelijk te worden, zonder je te hechten. Je kan liefde delen, geluk, je gelukzaligheid, je stilte … Dit is een vorm van delen, maar niet van afhankelijkheid.

Oók wanneer er niemand is, blijf je even gelukkig en is alles goed en perfect in evenwicht.

Wanneer je niet alert ben, ga je je hechten. Gehechtheid is als een schimmel. Hij woekert onderhuids en vernietigt je eigenwaarde. Je gaat je aan alles vastklampen om je veilig te voelen. Eigenlijk ben je niet geworteld, gegrond in jezelf. Je bent vergeten wie je feitelijk bent, waardoor je het zwaartepunt bij iets of iemand anders legt, in plaats van bij jezelf. Je geeft alles uit handen, zo word je afhankelijk.

Begeren is een verlangen

 

 

 

Maak je los van alles wat je bindt. Je ketent jezelf! Stap naar je eigen vrijheid: de brug is er: nu jij nog … ga … aarzel niet!

Kan of mag je dan niet meer liefhebben?

 

Ohhhh … jawel!

Wanneer je in staat bent, zonder verwachtingen en voorwaarden te delen, ben je bekwaam om echt lief te hebben. Je deelt dan gewoon omdat je vol zit, omdat je zoveel hebt dat overstroomt. Die overstroming van jezelf heet LIEFDE, een vloedgolf die als een tsunami de anderen raakt. Richt je je liefde op één persoon, ligt gehechtheid op de loer, want wat je hebt, gaat je dan gauw vervelen. Open je je hart voor het hele universum, dan wordt het toewijding!

Het hele gebeuren is jouw groeiproces als mens.

Raak niet in paniek.

Het leven reikt je zoveel omstandigheden aan, waarin het mogelijk is weerstand te voelen. Zonder weerstand zijn er geen evolutiemogelijkheden. Je kan niets leren in een lege ruimte.

Een hindernissenparcours in de gymzaal of in de vrije natuur is een ware uitdaging.

Leer je uit je blunders, wordt het volgende keer zoveel gemakkelijker. Eens geleerd, beheers je het. Met vallen en opstaan: je kan maar één keer leren fietsen of zwemmen: nadien verleer je het nooit meer. Na 10, 20 jaar kan je nog steeds zwemmen!

Hoogstwaarschijnlijk wordt het geen 100 m in 46,91 seconden, maar je geraakt veilig en wel aan de kant!

Je hele leven is één groot hindernissenparcours!

Begeer niets: begeren is een verlangen, want, vergeet dit nooit meer: eens je het hebt gaat het je vervelen.

Je kunt niet vechten tegen gehechtheid, want als je er in slaagt het éne los te laten, kijk je al verlangend vanuit je ooghoek naar iets nieuw om je aan vast te klampen. Zo werkt je mind!

 

begeren is een verlangen

Via deze link kan je me bereiken voor alle informatie en coaching.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *