Doseren: gezonde waakzaamheid, alert en helder aanwezig zijn! (59)

Doseren is iets héél anders dan relativeren! Het is een bewuste keuze maken tussen de verschillende mogelijkheden.

Doseren

 

 

 

Zoveel van dit en zoveel van dàt! Het is eigenlijk afwegen om een juiste verhouding te krijgen.

 

 

 

Doseren

 

 

Relativeren is alles met een korreltje zout nemen: “och, het steekt allemaal niet zo nauw, het is allemaal toch niet zo erg, niets “au serieus” nemen, van tafel of onder de mat vegen …” de realiteit wegwimpelen, de confrontatie niet aangaan en de eventuele gevolgen niet accepteren.

 

 

Laat je niets wijsmaken

 

Onbewust vormde je verleden het stramien waarop je vandaag in het leven staat. Je donkere gedachten, vooroordelen en angsten beletten je om écht te leven. Denk toch niet meteen het ergste. Er zijn dingen waarover jij je zo’n zorgen maakt en die dan uiteindelijk nooit gebeuren. Op die manier verspil je wel jaren  waar je gelukkig had kúnnen zijn.

Het is een negatieve spiraal, die je mentaal de grond in boort. De omstandigheden zijn er wel, mogelijk werd je geplaagd/gepest, heb je diepe pijn ervaren … het is maar hoe jij ernaar kijkt. Relativeer het niet, maar ga doseren: “wat leer ik uit deze gebeurtenissen?”.

Er wordt altijd beweerd dat je de dingen zelf naar je toehaalt. En … het is ook zo!!!

Het leven is geen hindernissenparcours om je af te matten of uit te putten, maar om je flexibiliteit te trainen. Hoe soepel spring je over de horden van het/jouw leven? Is het een uitputtingsstrijd of een heerlijke spurt? Je bent géén slachtoffer, maar een topatleet! Geniet van de spanning en de ontspanning die het alledaagse je biedt. Laat je niets wijsmaken: of je “getekend bent door het leven” ligt enkel aan jou!!! Niets buiten jezelf bepaalt jouw levenskwaliteit. Doseren of relativeren … het is aan jou!

 

Durf leven!

 

Je leerde in vorige blogs de noodzaak kennen je grenzen aan te geven en te bewaken. Wanneer je gezag en kracht uitstraalt, hoef je je niet te verbergen of klaar te staan om het hazenpad te kiezen bij een onverhoedse aanval. Je moet je armen niet beschermend boven je hoofd houden, wanneer je nog maar denkt slaag te zullen krijgen, zoals de reactie van een kind dan gewoon is om constant een paar rake klappen te incasseren.

Laat de zon in jouw water schijnen.

Voel je open en vrij en werkelijk onkwetsbaar in je “zijn”. Hoe jij het leven ziet, is de enige maatstaf voor je geluk.

 

Doseren

 

Wéét je sterk, omdat je je bewust bent van een duidelijk afgebakend terrein. Angst en krampachtigheid hebben geen plaats in je bewustzijn. Spanningen verdwijnen helemaal wanneer jij het roer van je levensboot hanteert. Alert zijn is niet hetzelfde als steeds-op-je-hoede-zijn. Dan vergeet je écht te leven, omdat je aandacht scherp staat en je als het ware constant op de uitkijk staat voor mogelijk onverwacht onheil.

Hoeveel eelt heb jij op je voeten? Hoe vaak wordt dit verwijderd, zelf of professioneel? Merk je ook dat het steeds terugkomt?

Eelt is eigenlijk een tweede huid die je “kunstmatig” aanmaakt om weerbaar te zijn, om niet gekwetst te worden. Het is je schild. De plaats van de eelt geeft het domein aan waar jij het gevoeligste bent voor de impact van buitenaf en waartegen jij je onbewust extra beschermt.

Ga eens op zoek naar de situaties waarin jij je zeer kwetsbaar voelt. Soms kan je je inderdaad weerloos overgeleverd voelen aan iets buiten jezelf. Fluit jezelf dan bewust terug, roep jezelf tot de orde! Alert zijn is een zeer goede levenshouding. Het mag echter geen rem zijn.

Doseren is hier weer aan de orde. Wat laat je toe, wat weiger je absoluut?

 

Kom in actie op het juiste moment

 

Bezin eer je begint, maar eens begonnen, ga dan gestaag verder. Niet impulsief, niet lukraak … Weet wanneer je iets moet “doen” of “laten”. Je màg wachten op het gunstigste moment, om net dan actie te ondernemen.

Geen overhaasting: wacht, kijk, voel en reageer pas wanneer het voor jou allemaal oké is. Waar wil je heen? Welke weg wil je gaan, welke principes en waarden wil je bewust blijven hanteren, waarmee wil je je voeden …

Stel jezelf in vraag en kies bewust wat jij écht wil. Laat je door niets of niemand van de wijs brengen. Sta je voor een tweesprong in je leven, kies dan voor een blije weg. Het leven is mooi, alleen moet jij er dat zelf van maken en het mooiste in alles willen zien. Dan vind je de kracht om dát wat gedemodeerd  is, achter je te laten en zeg je resoluut: “hier hoor ik niet meer bij”.

Doseren

 

 

 

Niemand zet jou gevangen! Jij bent het die jezelf vastzet. Je bent aan niemand verantwoording verschuldigd: enkel aan jezelf!!!

 

 

 

 

Weet dat ‘het leven zelf’ je onderuithaalt wanneer je te lang blijft vastzitten in dingen die niet goed voor je zijn! Onbewust trek je dan zaken aan waardoor je met je gezicht tegen de muur gaat en je wel móet loslaten.

Hou je bezig met dat wat werkelijk belangrijk is. Er hoort een harmonisch evenwicht te zijn tussen wat binnenkomt: de impressie en wat na verwerking buitengaat: de expressie. Doseren kan je hierbij zeer goed van pas komen: dat wil ik in me opnemen om iets te realiseren en een creatie neer te zetten.

 

Voorzorgsmaatregelen nemen

 

De ervaringen die jij in je leven opdeed, door bewust om te gaan met vernieuwde inzichten, kunnen een bron van rijkdom zijn voor anderen. Je kan je vrienden helpen in hun zelfbescherming, Je kan hen materie en informatie aanreiken. Overdrijf echter niet, zodat je weer in functie van een ander gaat leven. Overweeg en handel met wijsheid. Neem je voorzorgen!!! Ga er weer niet met je vel tussen zitten: dus doseren en niet relativeren.

‘Mee-lijden’ is mee-afzien. ‘Mee-leven’ is nog té betrokken zijn. ‘Mededogen’ is jouw mogelijkheden gebruiken om de mogelijkheden van een ander te vergroten. Dààr moet je toe komen.

Alles wat op je pad komt is een uitnodiging om als mens te groeien! Haal het beste van jezelf naar boven en nodig mensen uit dit ook te doen.

 

Leef, laat los en ga door op het pad dat voor jou bestemd is!!!

Doseren

 

Via deze link kan je me bereiken voor vragen en daadwerkelijke hulp.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *