Vluchten in activiteiten is de confrontatie met jezelf vermijden (60)

Vluchten in activiteiten is een ontsnappingsroute om jezelf niet tegen te komen. Je wil de werkelijkheid niet onder ogen zien.

 

Vluchten

 

Er is een verschil tussen activiteiten die je zielsgraag doet. Die mogelijk ook enorme inspanningen vragen, maar waarvan je achteraf een zeer goed gevoel aan overgehouden hebt.

 

 

 

 

Vluchten

 

 

In deze blog gaat het echter om “bezigheidstherapie” om de tijd te doden, omdat “nietsdoen” je laat dubben. De leegte houdt je een spiegel voor. Vluchten is dan een uitweg.

 

 

 

 

De spiegel

 

Het leven houdt je dagelijks een spiegel voor. Je wordt geconfronteerd met je nu-situatie.

 

Vluchten

 

Uit vorige blogs weet je dat je deze situatie zelf gecreëerd hebt. Niets of niemand is verantwoordelijk voor het gevoel dat je op dit moment ervaart. Ben je tevreden met wat je ziet, wanneer je naar jezelf en je situatie kijkt? Je kan iedereen om de tuin leiden, behalve jezelf. Ga je lopen van je huidige moment? Wordt het constant vluchten van de realiteit?

Verdwaal je liever in de mensenmassa, omdat thuis de muren op je af komen, omdat je met jezelf niet alleen kan zijn? Omdat de leegte tijd vrijmaakt om alle oude koeien nog maar eens uit de gracht te halen? Hoe vaak speel je de film van je ‘zielig bestaan’ opnieuw af? Blijf je voor jezelf herhalen dat bepaalde dingen de oorzaak zijn van je huidige situatie? Ligt het aan wat je “niet” hebt en toch zo mist? Hoe intens hunkert je hart naar het onbereikbare?

Hoe zwaar is de rugzak van het verleden, waardoor je je nu eigenlijk voortsleurt in het leven? Al eens aan gedacht om op te ruimen … om  de gebeurtenissen van vroeger de plaats te geven die ze mààr hebben in het totale plaatje?

Leerde je de levenslessen, die je aangeboden werden? Blijft vluchten je tactiek?

 

Een eivolle agenda

 

Is het vanuit deze tactiek, dat je je agenda zó vol propt, dat er geen ruimte meer is om echt te genieten, om welbevinden te ervaren, om tijd te hebben voor jezelf en onverwachte leuke dingen?

Ik weet niet wie jij bent en ken je situatie niet …

Mogelijk heb je de stress om rond te komen met alles wat werkelijk móet, ‘beroepshalve’, om dit dan te combineren met een gezin met jonge kids en daarnaast er nog even tijd afpitsen voor jezelf en je hobby’s.

Ik heb het niet over deze periode in iemands leven. Dit is de “struggle for life” … hoewel daar ook duchtig in gesnoeid zou kunnen worden indien je wat meer op je strepen zou staan. Als je betaald wordt om van 9 tot 5 te werken, moet je echt niet tot ’s nachts voor je pc zitten om voor de baas te werken: dit is niet oké!!!! Dan zal je toch eens met hem/haar moeten gaan praten: er wordt dik van je geprofiteerd, als je ’t mij vraagt …

Het gaat hier om mensen waarvan de arbeidsdruk volledig of gedeeltelijk al weggevallen is, die de vrijgekomen tijd niet zinvol ingevuld krijgen!

Heb je nood aan mensen om je heen, zodat je afgeleid wordt? Is vluchten in activiteiten dan een optie, om bezig te zijn?

Ga je iets doen, dat niet écht je ding is, om niet alleen te zijn? Alles is goed, om maar weg te zijn? Ook al staat het gezelschap je niet aan: beter dit dan niets …

 

Zinvol kiezen

 

De reden waarom je voor iets kiest is uitermate belangrijk: doe je iets omdat je het zó graag doet en omdat het met gelijkgestemden dubbele pret is, dan is het méér dan oké!!!

Al kruipt er al je vrije tijd in, je houdt er een warm gevoel aan over. Het is dan geen vluchten, maar een bewuste keuze. Mogelijk spreek je anderen aan om dit ook te doen! Gedeelde vreugde, dubbele vreugde!

Eindelijk heb je tijd om dat te doen waar je al jaren van droomde. Wanneer dit je ingesteldheid is ben je werkelijk goed bezig.

Moet je echter voor jezelf toegeven dat het vluchten is, raad ik je aan om toch eens wat bij te sturen! Op deze manier kan je niet gelukkig zijn.

Je draait jezelf een rad voor de ogen, waardoor je jezelf beliegt, wegloopt van jezelf om je dan te verliezen in de mensenmassa.

Zo voel je de pijn van de eenzaamheid niet. Het zijn mentale leegten die je vult. Je kan ze met eten vullen, drank of door uitermate uithuizig te zijn. Maar het blijft vullen.

 

Maak je rugzak leeg

 

Vluchten

 

 

 

Zoveel teleurstellingen heb je al die jaren bijgehouden. Al die tijd droeg je ‘de zwaarte’ van de emoties met je mee. Loodzware ballast die je belet om ‘te leven’.

 

 

 

Telkens komen pijn en verdriet weer even naar de oppervlakte wanneer iets je triggert. Ook al was je meer kristalhelder, de trigger roert het slijk van de bodem door elkaar en het water wordt weer even heel troebel.

Kijk naar de pijn die dan bezit van je neemt en vraag je af waarom de gedachte eraan je telkens zo raakt. Voel je boosheid opkomen voor het onrecht  dat je overkomen is? Of machteloosheid, teleurstelling, verdriet, wanhoop, diepe pijn die zelfs fysisch voelbaar is …

Blijf je op zulke momenten vluchten omdat je het niet meer aankan? Snijdt de situatie je de adem af? Heb je het gevoel te stikken en móet je de deur uit? Weet dan dat vluchten niet de oplossing is: het wordt je steeds weer aangeboden door het “Lot” om orde op zaken te zetten. Ga de confrontatie met jezelf aan en ruim je rotzooi op.

Oude wonden moeten ontsmet worden, zodat ze kunnen genezen. Met littekens kan je leven, met krassen op je ziel ook, maar niet met rauwe wonden: die blijven pijn doen.

Loop eens met een  ‘mentaal watje met jodium tinctuur’  door de tuin van je ziel en maak ‘oud zeer’ kiemvrij, zodat het niet meer woekert. Dan begin je aan je genezingsproces.

Ga je dàn naar buiten om deel te nemen aan zorgvuldig uitgekozen activiteiten, wordt het een ware verrijking!

Vluchten is dan niet meer aan de orde!

 

Op dat moment is het jouw bewuste keuze!

Vluchten

 

Via deze link kan je contact met me opnemen voor hulp.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *