Uiterlijk veranderen is helemaal niet doeltreffend! (63)

Uiterlijk veranderen is net hetzelfde als een ‘oud spul ’  in een nieuw inpakpapier stoppen opdat het er leuker zou uitzien.

 

Uiterlijk veranderen

 

Het ziet er dan wel mooi uit, maar aan de inhoud is niets veranderd.

 

 

 

 

Uiterlijk veranderen

 

 

 

 

Zand in de ogen dus! Je maakt jezelf iets wijs. Schijn bedriegt.

 

 

 

 

 

Een Indiase fabel

 

Er wordt verteld …

dat een muis heel bang was voor een kat, constant in angst en vrees. Hij kon niet slapen want hij droomde dan van de kat en huiverde.

Een tovenaar had medelijden met hem en veranderde de muis in een kat. Het uiterlijke was veranderd, maar onmiddellijk werd  ‘de muis in de kat‘  bang voor een hond. De angst was dezelfde, alleen het object veranderde. Eerst was er angst voor de kat, nu voor de hond! Het huiveren ging door, de angst bleef en de nachtmerries ook.

De kat werd door de tovenaar in een hond veranderd. De hond was zó bang van de tijger, want  ‘de muis van binnen’  bleef dezelfde. De muis zélf was niet veranderd. Enkel zijn lichaam, zijn uiterlijke.

Toen veranderde hij de hond in een tijger maar  ‘de muis in de tijger‘  werd bang van de jager.

“Uiterlijk veranderen is zinloos” zei de tovenaar, “ wees nu maar weer een muis! Ik kan je wel uiterlijk veranderen, maar ik kan jou niet veranderen. Je hebt het hart van een muis. Dus wat kan ik dààraan doen???”

***

De gedaante kan veranderen, maar de kern blijft dezelfde.

Het gaat er niet om voor wie je bang bent … de kat, de hond, de tijger, de jager …

De essentie is dat je bang bent!

 

 

Uiterlijk veranderen

Constant je lichaam willen veranderen

 

Welke lijdensweg heb jij al achter de rug om te vermageren? Om je “gedaante” te veranderen? Ben je niet tevreden met de ‘verpakking’?

Hoe vaak ging er 10 kg  af, maar kwam er na 3 maanden 15 kg  bij?

Uiterlijke inspanningen zijn geen vervangmiddel voor innerlijke transformatie.

Diep vanbinnen zit iets anders verborgen en zolang dit niet aangepakt wordt, weggewerkt, ontstegen is, blijft het probleem zich stellen.

Waarom:

  • eet je op momenten dat je je slecht voelt?
  • rook je wanneer je je onzeker voelt of wanneer je bang bent?
  • drink je wanneer het je allemaal teveel wordt?

Het geeft jou op dat éne moment de schijnbare “zekerheid” dat je de situatie aankan. Het is een ruggensteun.

Je verandert de verpakking, maar de inhoud blijft dezelfde.

Uiterlijk veranderen heeft géén enkele zin wanneer je niet de oorzaak aanpakt. Je werkelijke noden camoufleren met een slank lichaam wreekt zich! Die mooie verpakking kan je onmogelijk handhaven, omdat het probleem blijft bestaan en het zal in iets anders tot uitdrukking komen. Je wordt een ‘stresskip’ omdat je constant op de toppen van je tenen loopt en stress verhoogt je bloedsuikerspiegel waardoor je eten in vet omgezet wordt i.p.v. in energie. Eén praline kan je dan je kop kosten!!! En je deed nog zóóó je best!!! Het lijkt dan wel alsof je van water of lucht al dik wordt. (en het is ook zo!!!)

 

Wat dan wel?

 

Je kan zoveel aan de oppervlakte aanmodderen als je wil, zolang er niets aan de dieperliggende wortels verandert, gebeurt er niets! Je draai rondjes.

Richt je aandacht niet meer naar de buitenkant, want uiterlijk veranderen haalt niets uit. Ga naar de oorsprong:

waarom:

  • ben je nerveus?
  • eet je teveel en verkeerd?
  • verstop je je achter een rookgordijn?
  • benevel jij je bewustzijn met alcohol?

Het zijn niet echt lichamelijke behoeften. Je mind draait op losse schroeven, want het heeft eigenlijk niets met je lichaam te maken. Waarschijnlijk moet je heel diep graven!

Uiterlijk veranderen

 

 

 

 

 

De grondoorzaak moet je mogelijk heel ver terug gaan zoeken.

 

 

 

 

 

 

 

Liefde en voedsel kwamen als baby voor jou uit dezelfde bron. Je moeder voedde je en met de melk kreeg je liefde binnen! Die twee hoorden onafscheidelijk samen. Zo groeide je vertrouwen: als ik honger heb is er eten én liefde. Het geeft zekerheid en een enorm veilig gevoel. Door omstandigheden kan het zijn dat je de liefde niet voelde. Diep in je onderbewustzijn nestelt zich de ongerustheid: “zal er wel eten zijn als ik honger heb …” Onbewust gaat het kind op zeker spelen door méér te eten dan nodig. Het signaal, waardoor het kind weet dat het voldoende gedronken heeft, is weggevallen. Dit patroon gaat verder en wordt een onbewuste basis: volproppen, uit angst tekort te komen. Het is een psychisch gebeuren met een gigantische impact.

Je kan dus je leven lang je eetpatroon blijven veranderen, alle boeken kopen die er op de markt verschijnen, het maakt diep vanbinnen géén verschil uit. De grondoorzaak blijft bestaan. Een dieet gevonden waar je àlles mag blijven eten, enkel een poedertje of pilletje slikken één uur vóór de maaltijd? Lijkt je toch hét wondermiddel.

Uiterlijk veranderen, brengt dus geen zoden aan de dijk.

 

Wat helpt echt?

 

Laat je obsessie voor vermageren varen. Het gaat er niet om wat je eet, maar wie je bent. Ga bewust met eten om: dat is iets héél anders.

Je komt zo van het roken af, wanneer je bewust gaat kijken wat je niet onder ogen durft zien, waarom je achter een rookgordijn gaat zitten. Kijk naar de omstandigheden waar je je op dat moment bevindt. Waar ben je bang voor: als jij niet tevreden bent met jezelf, kan je ook niet verwachten dat een ander je op een staandertje zet! Blink je negatief zelfbeeld eens op! Een staafje van flinterdun papier met gemalen tabaksblaadjes erin en aan het uiteinde een filter, kan toch nooit jouw sterke ruggengraat vervangen!!! Toch geloof jij dat je niet zonder kan!

Als alcoholische drank je beste maatje is, reken je op een onbetrouwbaar iemand om door het leven te gaan. Een blinde die een blinde leidt. Je verliest elke controle over jezelf: je bent een regelrechte ramp! Wanneer je – desnoods met hulp – gaat werken aan het respect voor jezelf, dat giet je de inhoud van elke fles door de spoelbak. Dan merk dat je in staat bent perfect te functioneren onder alle omstandigheden. Uiterlijk veranderen komt dan tot stand  door een innerlijke verandering! En dàt is grandioos!!!

Bekommer je niet meer uitsluitend en obsessief om de verpakking, maar om de inhoud.

Een mooi cadeau in krantenpapier verpakt zou top zijn!!!! Dan straalt je ware “ik”.

 

Uiterlijk veranderen

 

Via deze link kan je me bereiken wanneer je hulp nodig hebt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *