Prioriteit stellen of toch werkelijk echt geen tijd hebben? (64)

Prioriteit is voorrang geven! Géén tijd hebben is door werkelijk tijdsgebrek  niet in staat zijn om een bepaald iets te doen.

Prioriteit

 

 

Voorrang geven wil zeggen: eerst iets anders laten plaatsvinden, zowel in het verkeer als bij persoonlijke handelingen.

 

 

Prioriteit

 

 

Deze twee begrippen worden ‘gemakshalve’ heel vaak met opzet verward. Het wordt als een excuus ingezet: “sorry, ik had geen tijd.”

 

 

Niemand heeft tijd. Tijd moet je maken.

Elke mens beschikt over 1440 minuten per etmaal. Hoe je deze werkelijk benut, hangt enkel van jou af.

 

Enkel jij beslist

 

Er zijn nu eenmaal dingen die écht moeten, dàt is een prioriteit!

  • Je job … en de tijd die nodig is voor de verplaatsing.
  • Je huishoudelijke activiteiten
  • Je nachtrust
  • Sociale verplichtingen (zijn relatief!!!)

Er blijven zoveel zaken over die een mens niet zo graag doet, maar die wel moeten gedaan worden.

Ben jij ook iemand die alles op de lange baan schuift? Van waaruit? Luiheid? Nonchalance?

In blog 49 had ik het over uitstelgedrag …

Je kan elke minuut maar één keer gebruiken en dan is hij al “geschiedenis”.

Ben je elke avond tevreden over je dag, wanneer je terugblikt naar alles wat je die dag gedaan hebt? Is het welbevinden over de ganse lijn?

Ontevreden?

Wat doe je er dan de volgende keer aan? Ga je daar dan bewust mee om, zodat je bij een nieuwe gelegenheid je inzichten gebruikt en het daadwerkelijk anders gaat doen?

Leer jij uit je blunders of troost je jezelf met de gedachte: ‘tja … ik zit nu eenmaal zo in mekaar!’ ?

 

De intentie tot verandering is noodzakelijk

 

Wanneer jij je goed voelt in je huidige gedragspatroon, zal er echt niet veel veranderen. Je leeft dan op automatische piloot en hoe het was, blijft het!!! Het gaat weeral om die fameuze bewustwording.

Eerlijk naar je huidige gedrag durven kijken levert je inzichten op. Enkel de veranderingen die jij bewust invoert, zullen resultaat opleveren.

Maar … je moet wel willen. De intentie tot het stellen van een prioriteit is een noodzaak.

Voel je weerstand wanneer iemand je verplicht tot bepaalde acties? Wordt er steeds gehamerd dat je móet veranderen? Blokkeer je net omdàt er zo aangedrongen wordt?

Dan is praten met elkaar een optie. Wanneer jij je anders moet gaan gedragen vanuit een verwachting van de andere, heeft die andere een probleem.

Het zou voor die andere dan fijner zijn, gemakkelijker, prettiger …

Dit is het dus NIET!

Wanneer de intentie tot veranderen niet jouw prioriteit is, is het boter aan de galg! Het verwachte resultaat blijft dan uit tot grote ergernis van de andere.

Het zijn jouw nieuwe hersenverbindingen die tot stand moeten komen. (blog 43)

 

Prioriteit durven stellen

 

Van willen naar doen is een reële stap.

Het helpt wanneer je voor jezelf eens een lijstje maakt van alles wat je – om gelijk welke reden – altijd een plaatsje achteruit schuift. Het resultaat zou wel confronterend kunnen zijn!

Altijd te laat komen

Ben jij ook zo iemand die erin slaagt om altijd en overal te laat te komen? Met een smoesje … het verkeer, de kinderen, tijd uit het oog verloren en dan ‘een sorry’, met een glimlach waarvan je hoopt dat de andere gaat smelten???

Weet je … te laat komen is uiterst zelden het gebrek aan tijd, maar een tekort aan respect!

 

Prioriteit

 

Wanneer je de trein moet halen van 7.35u omdat je met de TGV naar een héérlijke bestemming reist, komt je óók niet te laat: want die trein wacht écht niet op jou!

Met ‘een sorry’, red je het dan niet, wanneer je om 7.49u alléén – met je koffers – op het lege perron staat.

Waarom kan het dàn wél? Omdat je respect opbrengt voor het vertrekuur!!! Omdat je weet dat er met jou geen rekening gehouden wordt en iets heerlijks aan je neus voorbij gaat: de trein vertrekt zónder jou!!!

 

De deadline halen

 

Weten wat móet en tegen wanneer, is essentieel: zicht hebben op je to do list.

En nu komt de aap uit de mouw!

Door je uitstelgedrag en “het-geen-goesting-hebben-om … “ haal je de volgorde steeds door mekaar. Je verschuift het lastigste steeds verder naar achter tot je plots beseft dat de nodige tijd opeens ontbreekt.

Prioriteit stellen is dé oplossing.

Een hulpmiddel is: éérst doen wat je het minst graag doet en denken: met welke afgewerkte klus zou ik morgen het meest blij zij? Maak ‘korte metten’  met iets wat tóch moet gebeuren. Geef het je prioriteit en je goed gevoel zal echt niet lang uitblijven.

Ook al heb je nog dagen om iets voor mekaar te krijgen, doe het gewoon eerder: zo kom je nooit in tijdnood. Je bent dan rustig, vol energie, helder van geest en fysisch niet moe. Stress is een rem op de productiviteit en er worden meer fouten gemaakt.

 

Prioriteit

 

 

 

Neem niet te veel hooi op je vork.

 

 

 

 

 

Zo langzaam aan besef je wel wat je op 1440 minuten per dag mààr kan doen. Spreid de activiteiten in functie van de deadline. Wat voor die dag af moet zijn staat bovenaan en dan nog in de volgorde van het minst aangename bovenaan!!! Onderaan een welbepaalde tijd voor quality time /me-time. Dit is heilig: een prioriteit!!!

Zo kan je elke avond met een tevreden gevoel gaan slapen. Je werkte met veel arbeidsvreugde het dag-lijstje af en had nog tijd over om zelf iets leuks te doen.

Zo krijg je structuur in je leven en ruim je de chaos op. Zonder stress en met een berg welbevinden!

Orde in je huis is orde in je hoofd en in je ziel. Test het eens uit, je zal versteld staan.

Het lijkt dan wel of je op kousenvoeten door het leven gaat. Je kan door prioriteit in te voeren, moeiteloos bergen werk verzetten, alsof je vleugels hebt!

 

Prioriteit

 

 

Via deze link kan je me bereiken voor hulp.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *