Onvoorwaardelijke liefde … wat betekent het concreet? (65)

Onvoorwaardelijke liefde … klinkt mooi! Maar wat betekent dit in de praktijk?

 

Onvoorwaardelijke liefde

 

 

Slaat deze onvoorwaardelijke liefde op je ingesteldheid naar anderen toe, dat je zónder voorwaarden àlles moet accepteren wat een ander doet? Dat je een gouden hart moet hebben?

 

 

Onvoorwaardelijke liefd

 

 

 

Of … heeft het op de eerste plaats te maken met liefde naar jezelf toe? Jezelf onvoorwaardelijke liefde gunnen? En dàn pas liefde voor de anderen?

 

 

 

 

Oude opvattingen

 

Er zijn religiën die promoten dat je er altijd moet zijn voor een ander. Dat je jezelf moet wegcijferen, anders ben je egoïstisch. Een ander altijd op de eerste plaats zetten …

Komt je dit bekend voor?

Ergens in “een oud boek”  las ik dat “je je naaste moet beminnen als jezelf.”

 

Onvoorwaardelijke liefde

 

Blijkbaar heeft men door de eeuwen heen het accent een beetje verlegd en enkel het eerste stuk op de voorgrond gezet: je naaste beminnen en dan nog wel onvoorwaardelijk!!! Het tweede deel van de uitspraak ging blijkbaar de mist in.

Het heeft onnoemelijk veel leed teweeg gebracht, levenshoudingen beïnvloed, energie uit mensen gezogen, mensen geïndoctrineerd. De pijn die geleden werd, binnen de vier muren van een huis, is met woorden niet te beschrijven.

Vanwaar dit verwrongen tijdsbeeld?

Regels opleggen aan anderen, kan enkel betekenen, dat je macht wilt uitoefenen, dat je een stok achter de deur wilt hebben om toe te slaan, wanneer iets niet naar wens verloopt. Om kunnen te straffen. En wanneer jij dan beter wordt van het resultaat van de straf, is het hek helemaal van de dam! Brengt een GAS-boete enkel zaad in het bakje van bepaalde instellingen, mag je je daar terecht vragen over stellen. Of je een eerlijk antwoord krijgt, is niet zo zeker …

Machtsmisbruik is iets van alle tijden.

Concrete afspraken maken om het samenleven vlotter te laten verlopen is een noodzaak.

Waar twee mensen ‘samen’ moeten leven, moeten er overeenkomsten gesloten worden, zoveel is duidelijk. Het gaat echter hoe je met die afspraken omgaat: vanuit macht of vanuit kracht!

 

Van jezelf houden

 

Stap uit je Pavlov-gedrag: zoals de hond die kwijlt wanneer hij een belletje hoort, omdat hem aangeleerd is dat hij dan eten krijgt.

Durf oude gedemodeerde waarheden “deleten”! Mogelijk waren ze nodig en nuttig, zoveel jaren geleden in die tijdsgeest, maar niet meer vandaag!

Het etiket “onvoorwaardelijke liefde” klopt niet meer. De vlag dekt de lading niet meer.

Géén voorwaarden … ???

Je leven wordt niet bepaald door anderen of situaties. Jij mag en móet keuzes maken, vanuit een totaal veranderd tijdsbeeld. Je kan eenvoudigweg niet gelukkig zijn, als er van jou verwacht wordt dat jouw leven enkel in het teken van de andere moet staan.

Hoe kan je van een ander houden wanneer je niet eerst van jezelf houdt. Vertrouw erop dat je werkelijk goed bent, dat je het recht hebt om voor het hoogste goed te kiezen, ook al moet je daarvoor grenzen aangeven en deze met hand en tand bewaken.

Onvoorwaardelijke liefde is er op de eerste plaats naar jezelf toe. Enkel wanneer jij je bewust bent van je prachtige persoonlijkheid, indien nodig bereid bent tot veranderen,  vanuit  je eigen  inzichten, kan je voor de volle 100% in je kracht staan en dit ook uitstralen. Wanneer jij trouw bent aan je diepste eigenheid, neem je de juiste beslissingen in het leven.

Zorg dus éérst en vooral goed voor jezelf: positief egoïstisch zijn. ZELFLIEFDE!

Wanneer het voor jou comfortabel aanvoelt, als er vrede en evenwicht is in je leven, weet je dat het in orde is. Wanneer jij respect en begrip opbrengt voor de anderen, gaat het met jou de goede kant op!

 

Pas dàn wordt het mogelijk

 

Je kan enkel maar vanuit je eigen invalshoek naar iemand, iets of een situatie kijken.

Onvoorwaardelijke liefde voor een ander kan pas, wanneer jij met veel liefde en begrip voor jezelf, naar de omstandigheden kijkt.

Onvoorwaardelijke liefde

 

Wat voor jou niet kan, kan voor een ander óók niet! Onvoorwaardelijke liefde is geen éénrichtingsverkeer! Ik moet een ander maar accepteren, zoals hij is en ondertussen wordt mij ‘den duvel aangedaan’ ???

NEEN!!!

 

 

 

Onvoorwaardelijk liefde wil zeggen: de andere niet willen veranderen. Die persoon mag zijn en blijven zoals hij is.

Maar … wanneer die andere niet inziet dat zijn gedrag, visie en verwachtingen lijnrecht staan tegenover die van jou, is in relatie leven met deze persoon misschien écht niet haalbaar.

Of je blijft een leven lang hameren dat hij/zij moet veranderen, omdat het jou beter zou uitkomen, dan is kommer en kwel gegarandeerd. Aan jou de keuze.

Een compromis sluiten is jezelf een rad voor de ogen draaien. Je denkt weer dat je door je weg te cijferen, goed te zijn, de relatie terug op de rails krijgt of kan houden. Verkeerd gedacht.

 

Respect!!!

 

Wring je je weer in bochten om een ander te behagen,

  • iets te verdragen,
  • dit met de mantel der liefde toe te dekken,
  • de kerk in het midden van het dorp te houden
  • de vuile was binnen te houden,
  • om er dan nog eens een flinke laag zand over heen te strooien …

dan heb je écht géén respect voor jezelf!!!

Alles pikken en slikken is uit den boze! Helaas leerde je dat vanuit je opvoeding, de normen en waarden van de maatschappij, je cultureel erfgoed.

Dit zijn ingebakken overtuigingen, waar je op terug gefloten wordt, wanneer je er niet aan beantwoordt.

 

“Hoe kan je mij zoiets aandoen, na alles wat ik voor jou gedaan heb …”

“Stank voor dank krijgen”

 

Herken je zulke uitspraken?

Durf bewust loskoppelen en kijk welk goed gevoel die beslissing je geeft. Respect voor jezelf, op de eerste plaats!!! Wanneer je dit bewust doorleeft, breng je ook respect op voor een ander en tolereer je onverantwoord gedrag niet meer.

Onvoorwaardelijke liefde is van een ander houden zoals hij is en hem niet willen veranderen opdat hij het dekseltje wordt dat op jouw potje past. Een verwrongen deksel sluit niet!!!

Iets sluit hermetisch, wanneer beiden de juiste vorm hebben en perfect op elkaar afgestemd zijn, zodat de klik er is!

 

Onvoorwaardelijke liefde

Via deze link kan je contact met me op te nemen.

 

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *