Wilskracht gebruiken … of toch liever maar lui dan moe? (67)

Wilskracht gebruiken houdt in dat iets niet van een leien dakje loopt, maar inspanning vraagt.

 

Wilskracht

 

 

 

Wilskracht is de kracht  van de wil  gebruiken om een resultaat te bereiken en … oefening baart kunst!

 

 

 

 

 

Wilskracht

 

 

Zonder ‘moeite doen’ in het leven komt er weinig uit de bus! Tenzij je een natuurtalent bent en alles zomaar uit je mouw kan schudden.

 

 

 

 

 

Je aanleg zit in je genen

 

Ga eens kijken in de natuur. Een gigantische beuk vindt zijn oorsprong in een klein beukennootje. Nog geen centimeter groot, maar alles is aanwezig. De mogelijkheid om uit te groeien tot een grote boom zit er in opgeslagen. Maar komt het nootje niet in de bosgrond terecht, zal er helaas weinig gebeuren.

Niet alle nootjes worden een boom. De natuur zorgt ook voor voedsel voor de dieren. De nootjes zijn gegeerd door de eekhoorntjes en wie lust er niet een fris, jong groen blaadje???

In elk zaad zit de totaliteit.

Elk kind wordt geboren als een bommetje potentieel.

Naar gelang de ontwikkeling van de baby vordert, ontluikt en groeit zijn gedrevenheid tot ontdekken. Zijn hoofd draaien, ogen die nieuwsgierig rondkijken, in verschillende stadia recht komen, kruipen, lopen, spreken …

 

Wilskracht

 

Er zit een ‘drive ’ in élk kind om zijn wereld te verkennen. De aanleg zit in de genen. Hoe rijker het aanbod van de omgeving, hoe ruimer de impulsen zijn die een kind krijgt.

Een kind neemt op via zijn zintuigen: horen, zien, ruiken, smaak en voelen.

Spontaan gaat het kind hiermee aan de slag.

 

Waar ging het mis?

 

Eigenlijk ‘aapt’ het kind na. Wat het waarneemt, gaat het in expressie omzetten. Het gaat echter allemaal niet zo vlotjes … Met vallen en opstaan! Dus gaat het kind wilskracht gebruiken om het doel te bereiken: “ik wil en ik zàl!!!”

Toen het eindelijk lukte, werd het resultaat uitvoerig geprezen door de volwassenen. De eerste woordjes, zijn eerste pasjes, de eerste tekening. Ouders zijn dan ‘een huis hoog’ en schreeuwen het van de daken!

Nu ben ik blij ! Wat is dit flink van jou!”

Aanvankelijk werd het kind nog aangemoedigd en gestimuleerd. Maar al gauw bereikt het experimenteergedrag van de kleine de grens van de ouders.

Trots als ze waren om zijn eerste gebabbel, slaat het over naar: “zwijg nu toch eens één minuut!!!”

Plots worden hun normen en waarden de maatstaf voor het gedrag van het kind. De handrem wordt getrokken door de ouders. Zij gaan bepalen wàt er gedacht moet worden, helaas niet hoé ze kunnen denken.

De commentaar is niet uit de lucht!

Het ophemelen is er niet meer bij. Er komt een oordeel over alles wat het kind doet.

Kan je je eens voorstellen hoe een kind zich daarbij voelt? Het is altijd te kort, te lang, te dik of te dun, nooit goed en genoeg. Een kind wil behagen en gaat zijn gedrag aanpassen om geliefd te zijn. Het gaat als het ware liefde kopen!

Kinderen worden niet meer spontaan op een “pedestal” gezet. Ouders zijn niet meer blij met wat de kinderen doen.

Daar komt de eerste drang naar bevestiging. De waardering wordt niet gehoord. Het kind vraagt aandacht van buitenaf, waardoor het zijn eigen zelfbeeld niet kan ontwikkelen.

 

Bouwen aan een positief zelfbeeld

 

Het kind gaat presteren voor een goedkeuring. Goede punten op school zijn een maatstaf. Het laat zijn inzet afhangen van de beloning. Blijft die uit, geeft het kind veel te gemakkelijk op.

De motivatie is verkeerd.

Wanneer een ontdekking – hoe klein ook – gestimuleerd wordt door de omgeving om verder te experimenteren, gaat het kind ervaren dat het zelf vreugde beleeft.

Het gaat dan met kleine stapjes vooruit en het zelfvertrouwen groeit. Door wilskracht gaat het zijn grenzen verleggen. Bij een tegenslag hoort een positieve stimulans en geen afkeuring of bijsturing. Al spelend doet een kind ervaringen op. Kennis vergeten ze, de wijsheid, het inzicht blijft bij. Met scha en schande wijs worden !

Hoe vaak worden kinderen behoed om blunders te begaan, fouten maken wordt niet getolereerd.

 

Wilskracht

 

 

Zag jouw jeugd er ook zo uit? Over beschermd? Moest je veilig onder moeders vleugels blijven zitten?

 

 

 

 

Dacht zij voor jou? Besliste zij voor jou? Hoeveel kansen kreeg je om je leven voluit te leven, uiteraard binnen veilige en afgebakende grenzen.

Zat je in een gouden kooi? Was je kooi groter dan je totale vleugelslag? Of had je het gevoel gevangen te zitten? Knipte men je vleugeltjes af om in hun kooitje te passen? Dan liep je zelfbeeld ernstige schade op.

Door wilskracht kan je enorm veel veranderen, omdat wilskracht een bewuste inzet is. Je neemt een eigen beslissing in een bepaald moment. Ook al vraagt het een serieuze inspanning, je wil iets bereiken, je bent ertoe bereid. Het doel heiligt de middelen, zegt men en waar een wil is, is een weg. Geen moeite gespaard!!!

Van fysische inspanningen word je moe. Maar de vreugde die je ervaart wanneer je je doel bereikte is onbeschrijfelijk. Denk maar aan atleten, virtuozen … Hoeveel uren training per week hebben ze achter de kiezen?

 

Motivatie is alles

 

Doe je iets om bevestiging van een ander te krijgen, om aandacht te krijgen, hou je het niet vol. Je laat dan je welbevinden van een ander afhangen, verwachtte positieve feedback en net die blijft uit.

Je wordt dan, zonder dat je het doorhebt, eerder lui dan moe. Het levert je toch niets op, waarom zou je je dan nog voor iets inzetten.

Je zoekt activiteiten waar je passief  voldoening in vindt. Overmatig gebruik van de sociale media, waar je verslaafd aan geraakt en die uren van een dag opslorpen. Je zit aan een klein schermpje gekluisterd en de wereld om je heen bestaat gewoon niet meer.

Het kan anders.

Maar … daarvoor is wilskracht nodig. Wanneer je dingen doet om jezelf te verrijken, om iets te bereiken, waar je zelf trots op bent, is geen enkele inspanning te zwaar. Het raakt dan je koude kleren niet wat anderen denken over en vinden van wat jij doet. Dan heb je de juiste ingesteldheid.

Je motivatie is zuiver en geeft je de kracht om vol te houden en je goed te voelen in je eigen vel. Het vooropgezette doel wordt bereikt.

Plots gaat je zelfbeeld blinken. Je voelt je dan groots in je eigenheid! Er heeft een opwaardering van jezelf plaatsgevonden!

Je verandert van “het lelijk jonge eendje” in een prachtige zwaan.

 

Wilskracht

 

Via deze link kan je me bereiken voor daadwerkelijke hulp.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *