Ontkoppel je collectief geheugen: heb een eigen visie. Deel 2 (85)

Je mag een eigen visie hebben!!! Ook al staat ze lijnrecht tegenover het collectief geheugen.

 

Eigen visie  85 weerstrand

 

 

Je zal weerstand ervaren en onder druk gezet worden. Men zal je trachten te overhalen.

 

 

 

 

eigen visie  85 surfer

 

 

 

Maar je kan de tegenstand in je voordeel uitspelen, zoals een surfer de aanrollende golven gebruikt.

 

 

 

 

Kuddegeest

 

Een eigen visie strookt niet met kuddegeest. Men heeft zo graag dat wat verwacht wordt ook gedaan wordt.

Als iedereen mooi in het rijtje loopt is het voor bepaalde mensen (instanties) gemakkelijker om gezag te handhaven. Men drijft mensen als een kudde in een bepaalde richting, een bepaald denkpatroon. De invloed die uitgeoefend wordt heeft een grote impact. De voordelen liggen dan voor het rapen. Dit is het eigenlijke doel: winst boeken uit een vooropgestelde denkwijze. Beter gezegd: indoctrinatie. Géén eigen visie!!! Er wordt niet nagedacht of het wel allemaal waar is, geen kritische blik.

Als je iets maar lang genoeg herhaalt, wordt het geloofd en voor waar aangenomen.

Heb je dan een eigen visie, gaan ‘de poppetjes aan het dansen’. Jij bent dan diegene die niet in de pas loopt. Men vraagt zich af hoe je een gangbare mening in twijfel durft te trekken. Het is toch altijd zo geweest …

Je moet echt een sterk karakter hebben om voor je eigen visie uit te komen.

 

eigen visie  85 kudde schapen

 

Alle redenen worden aangehaald om je ongelijk te bewijzen. Waarom spartelt de andere zo om toch maar zijn gelijk te behouden.

Heb je daar al een ooit bij stilgestaan? Hoe onbaatzuchtig is de motivatie? Eigen gemakzucht? Financiële voordelen? Machtsmisbruik? …

 

Een spiegel

 

Confronteer je iemand met je eigen visie, houd je de andere een spiegel voor. Er wordt dan aangenomen dat de andere ‘zijn’ met jouw eigen visie gaat vergelijken. Plots wordt er een groot verschil zichtbaar. Je verplicht hem tot nadenken. Hij komt zichzelf dan tegen. Gaat hij argumenteren, weet je dat hij zijn gelijk wil halen.

De discussie is op gang gekomen:

  • hij gaat ‘op zijn strepen staan’
  • doet geen water bij de wijn
  • vindt dat hij altijd moet toegeven
  • het kan niet altijd van één kant komen
  • het is altijd zó geweest

Alles wordt uit de kast gehaald … En uiteindelijk brengt het geen zoden aan de dijk.

Als er nu eens zou vastgesteld worden dat er meerdere mogelijkheden zijn, komt er een dialoog tot stand.

Luisteren naar mekaar is zo belangrijk.

Ooit bij stilgestaan dat een mens twee oren heeft en maar één mond? Luisteren is een stereogebeuren en praten is steeds mono!!!!

Heeft iemand een eigen visie, luister dan, sta open voor nieuwe invalshoeken, bevraag om meer duidelijkheid en inzicht te krijgen.

Is het jouw eigen visie die je naar voor brengt, nodig mensen dan uit om een dialoog aan te gaan, om van gedachten te wisselen, om oude ingebakken overtuigingen eens onder de loep te nemen. Leg het collectief geheugen maar eens flink op de rooster!

Laat je de mond niet snoeren. Verdiep je in een ruimer perspectief.

Er is zoveel meer tussen hemel een aarde.

 

Veranderen vraagt moed en volharding

 

Het is gemakkelijker alles te laten zoals het was en ‘mee te huilen met de wolven in het bos’.

Je voelt echter dat er een heel aantal dingen zijn die niet kloppen. Heb je de moed om een eigen visie te hebben en er ook voor te gaan?

Begin dan bij jezelf.

eigen visie  85 kop koffie om kwart voor zeven

 

 

 

 

Hoe ziet jouw dag eruit?

 

 

 

 

Je dagelijkse rituelen van: opstaan, passeren langs de badkamer, ontbijt, de kinderen, naar je werk rijden, de eeuwige file, je eentonige werksituatie/baas, afgepeigerd naar huis, eten maken, kinderen in bad/bed en neerploffen is je zetel … uitgeteld … en niet in slaap geraken omdat je denken niet stopt …

Was dit gisteren zo? Maakte je vandaag een kopie van je gedragingen? Gegarandeerd dat je morgen identiek dezelfde dag beleeft! En overmorgen en …

Hoe kan je hier verandering in brengen? Wat is je eigen visie, kan het anders? Wat zijn de werkelijke prioriteiten? Sommige dingen kunnen echt niet veranderen, maar kijk er dan op een andere manier naar.

Doorbreek routine.

Mogelijk met een half uurtje vroeger op te staan en verantwoordelijkheden bewust te delen met je partner en je kids, krijg je meer ademruimte. Dan word je vanzelf rustig. Je mag het roer van je leven omgooien en een eigen visie hebben over de gang van zaken. Overleg samen hoe de dagelijkse verplichtingen aan de sleur onttrokken kunnen worden.

Sta achter je eigen visie en dialogeer!!! Wissel gedachten uit en kom tot een overeenkomst die voor iedereen haalbaar en aangenaam is. Je leven krijgt dan een enorme meerwaarde.

Enkel opgekropte gevoelens hebben een weerslag op je gezondheid. Er kan veel rondom jou gebeuren, dat géén enkele invloed op je heeft en op je gezondheid. Het is enkel je eigen visie die maakt dat je al of niet door iets geraakt wordt.

Er zijn miljarden virussen, bacteriën en schimmels die je omgeven! Je ademt ze in, door contact komen ze gewoon ongevraagd bij je binnen …

Heb je je al eens ooit afgevraagd waarom de ene mens van iets ziek wordt en de andere niet?

Ik ga je geen zoen geven, wat ik ben snip verkouden …”

Binnen het uur heeft de ene ‘het zitten’ en de andere gaat gezond en wel door het leven.

Raar maar waar: je eigen visie is hier van belang.

Je lichaam geeft in de vorm van pijn, een kwaal, een aandoening of een ziekte subtiel te kennen dat JIJ ER IETS MOET AAN DOEN!!!!!

Verander je gedachten, volg je eigen visie en je leven zal er héél anders uitzien!

Laat je nooit meer manipuleren door het collectief geheugen!

Doorbreek de muur!

 

eigen visie 85  freedom

Via deze link kan je contact met me opnemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *