Alcohol … genieten, soelaas of toch een grensverlegger? (88)

Alcohol kan voor meer dan één doeleinde gebruikt worden.

 

Alcohol  ontsmettingsmiddel

 

 

 

Alcohol ontsmet!

 

 

Alcohol het glas heffen voor een toast

 

 

 

 

 

Je kan het glas heffen om een toast uit te brengen.

 

 

 

 

De omstandigheden kunnen zéér verschillend zijn.

 

Bier, wijn of sterke drank …

 

Moeder Natuur heeft ons rijkelijk voorzien van grondstoffen om er één en ander mee te creëren: sappen van de vruchten, honderden soorten bier, ontelbare soorten wijn en de dranken met een hoog alcoholgehalte.

Elke mens kreeg de vrijheid om deze dranken te consumeren. Niets op zich is giftig. Enkel de hoeveelheid schaadt.

Het hangt van ieders smaak af waaraan hij de voorkeur geeft en waarvan hij écht kan genieten.

Daar wordt geraffineerd op ingespeeld door allerlei reclame en slogans. Ze staan op het netvlies gebrand en worden de hemel in geprezen.

 

Waarom wordt er alcohol gedronken?

 

Je kan gewoon genieten van deze godendrank.

Niet alles wat door Moeder Natuur geleverd wordt is goed voor de mens. Er zijn giftige planten en vruchten. Deze zijn niet bestemd voor consumptie voor de mens, maar wel goed voor bepaalde diersoorten. Dus even oppassen!!!!!!

Druiven en hop worden bewerkt: het hele proces van gisten, rijpen en opgeslagen worden  in eiken vaten, koperen silo’s en flessen … waardoor de vloeistof uiteindelijk een alcoholgehalte bereikt.

 

Alcohol  rode en witte wijn

Het wordt een geestrijke drank, die zeer gewaardeerd wordt omwille van de uitwerking in het menselijk lichaam.

Water is óók drank, helaas zonder voelbare weerslag.

Alcohol is een streling voor de tong: het is genieten. Daar is dus niets mis mee. Het verhoogt de gezelligheid onder vrienden of  “toog-genoten”. Het geeft verbondenheid en voelt goed aan.

Men moet op een gegeven moment wel “halt” kunnen zeggen.

Neen, dank u, nu het is voldoende”. Dan is alles oké.

Jammer genoeg is dit moment niet altijd herkenbaar. Men gaat de mist in. Het besef dat het teveel was, komt pas vele uren later.

Wanneer je veilig en wel je roes in je eigen bed kan uitslapen, is de kater die je eraan overhoudt enkel voor jou!

 

Mentale leegten vullen

 

Onopgemerkt krijgt genieten een heel ander facet; het wordt balsem voor een gepijnigde ziel. Alcohol biedt soelaas. Het is troost voor zoveel onderdrukte pijn. Alcohol maakt de harde realiteit dragelijker. Het wordt ijl in je hoofd en de last lijkt opeens veel lichter.

De fles is je trouwe bondgenoot.

Die zeurt en zaagt niet, maant je niet aan tot matigheid …  Het is alsof je – met hèm – de hele wereld aankan. Je giet letterlijk leegten vol met vloeistof, vult het ‘niets’ met ‘iets’. Je ziel lijkt wel een bodemloos vat, het loopt er zo weer uit …  en je hebt niet het gevoel verzadigd te zijn: er kan er nog altijd eentje bij.

 

Alcohol  dronkenschap

 

 

 

 

Tot de fatale genadeslag komt en je onderuit gaat.

 

 

 

 

Alcohol neemt volledig de leiding over. Je bent weerloos overgeleverd aan een onzichtbare tiran: alcohol is ‘vluchtig’, ‘onvatbaar’. De alcohol in je bloed is de baas geworden, wist herinneringen uit, legt je lam.

Waarom overkomt het je telkens weer? Waarom leer je hier niet uit? Je laveloos drinken is slechts één momentopname. Slechts de tijd die de vloeistof nodig heeft om in je mond je smaakpapillen te passeren, is voor jou een bewuste ervaring: het smaakt! Daar stopt het dan.

Het vernietigende werk door de alcohol kan beginnen. Je geeft je zelf volledig uit handen. Wat je hoopte te bereiken, schiet het doel voorbij.

De leegte blijft en jij bent een wrak. Dit is dus duidelijk niet de manier om problemen op te lossen. Mogelijk heb je hulp nodig om de ware oorzaak van dit gedrag te achterhalen. Hypnose om van je drankprobleem af te geraken is zeer doeltreffend, maar de mentale leegten moeten herkend en aangepakt worden. Iets wegnemen en niets in de plaats geven is zinloos.

Grenzen vervagen

 

Het is een onzichtbare grens tussen ‘gezond’ genieten, alcohol als soelaas gebruiken en een dronkaard zijn.

Wanneer je niet alert bent, merk je ze vaak niet op. We draaien zo onszelf graag een rad voor de ogen. Anderen hebben een drankprobleem … niet ik!!!!

Wanneer je lichaam veerkrachtig is en zich soepel hersteld na elke overdaad, maak je jezelf wijs dat er niets aan de hand is. Bij de eerstvolgende gelegenheid is het weer zover. Pas als ‘de kater’ van zich laat horen en je velt, komt het besef.

Je kortetermijngeheugen liet weeral in de steek.

Neem jezelf eens serieus.

De wil is sterk maar het vlees is zwak. Eens je de grens overschreden hebt, is de weg terug uitermate moeilijk. De ervaring van een roes is zeer aangenaam waardoor herhaling zó begeerd wordt.

Echter:

alcohol helpt in sommige gevallen om een barrière te overwinnen.

Praten gaat gemakkelijker met een ruggensteuntje van een slokje alcohol. Gêne wordt overwonnen om over moeilijk bespreekbare onderwerpen te communiceren. Het gesprek loopt van een leien dakje. Contacten worden soepel gelegd. De sfeer wordt veel minder gespannen. Een beetje alcohol zorgt ook dat vastgelopen seksualiteit tussen twee mensen los komt en weer als fijn wordt ervaren.

Dit is natuurlijk een pluspunt van het gebruik van alcohol.

Heb je een probleem, waar je moeiteloos overheen wil komen en waar je een duwtje in de rug voor nodig hebt, drink dan rustig en bewust een glaasje alcohol! Zie het als een hulpmiddel, niet als een onoverkoombare drang. Het zal je niet schaden. Je probleem is dan opgelost en je kan de vreugde van de overwinning proeven.

Overdaad schaadt, is hier zeker de juiste slogan. Durven en kunnen genieten van een gedoseerde hoeveelheid alcohol is een kunst. Weten waar de grens ligt, getuigt van inzicht en bewustzijn. Het siert een mens.

Durf erover praten, wanneer je bij jezelf ervaart dat de grens niet of zelden zichtbaar is. Er kan hulp geboden worden. Het is echt geen schande om even uit te schuiven. Maar herpak je en leer op de juiste manier van het leven te genieten.

 

Hop groeit weelderig, “hoop” ook!

 

Alcohol  hopplant

Via deze link kan je me persoonlijk bereiken.

Blog van 1 juli 2020 … Pijn lijden: jouw pijn of die van een ander?   

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *