Meditatie: de weg naar hoger bewustzijn (92) Deel 1

Meditatie is een staat van “zijn”.

De verbinding moet je wel zelf tot stand brengen, waarbij plaats en leeftijd geen rol spelen.

Stress en spanningen maken de verbinding onmogelijk.

Tijd is geen bezit

Niemand “heeft” tijd. Je kan er geen aanspraak op maken. Het is je eigendom niet. Je kan enkel prioriteit geven aan de manier waarop je de beschikbare tijd gebruikt.

Elke mens mag de 24 uren van een etmaal naar believen invullen. Het is zijn vrije keuze.

Naar gelang de situatie waarin je je bevindt, zijn er een aantal zaken die noodgedwongen op de voorgrond treden: koos je voor zelfstandigheid of voor een gezin, is een broodwinning een noodzaak. Deze activiteit neemt een aantal uren per dag in beslag. Dit is de consequentie van de keuze.

Slaap is ook een noodzaak. De uren die hiervoor uitgetrokken worden verschillen van persoon tot persoon en zijn ook afhankelijk van de leeftijd.

De tijd gaat altijd even vlug: 60 seconden in een minuut, 60 minuten in een uur, 24 uur in een etmaal … en ga zo maar verder.

Maar niet iedereen ervaart het verloop van de tijd even lang.

Is iets zeer aangenaam, dan “vliegt” de tijd. In de wachtkamer van de tandarts echter “kruipt” de tijd.

Soms heb je tijd te kort … soms kan je je eindeloos vervelen.

Je levenskwaliteit hangt dus niet af van de reële tijd die je ter beschikking hebt, maar met welke ingesteldheid je je tijd beleeft. Je hebt de keuze om als een stresskip door het leven te racen of je kan de nodige tijd uittrekken om goed voor jezelf te zorgen, zonder de anderen ook maar iets te kort te doen.

Je verbinden

Zoals je je tuinslang moet aankoppelen aan de buitenkraan, met hulpstukken, om te kunnen sproeien in je tuin, zo moet je je ook verbinden met het “grote reservoir” van de levensenergie.

Meditatie is het verbindingsstuk om een constante doorstroming tot stand te brengen. Zonder meditatie is er haast geen connectie tussen de persoon en het universum. Je hebt dan wel een tuinslang (je fysische lichaam) en de kraan (het universum) is er, maar de energie kan niet rijkelijk stromen. Er is slechts een geringe wisselwerking tussen beiden.

Mediatie is een bewuste keuze. Je kiest voor een zeer gerichte handeling.

Je maakt mentaal een verbinding, waardoor er een interactie ontstaat.

Mediatie is jezelf in staat stelling om een heel bewuste weg te gaan. Je gaat de beschikbare tijd aanwenden om tot rust te komen. Even de “the struggle for life” loslaten, je batterijen weer opladen, je vullen met kracht …

Meditatie is jezelf parkeren op een rustige plaats, je motor afzetten en even laten afkoelen. Tijd nemen om stil te staan en je bewust te worden van zoveel mogelijkheden.

Raas je steeds, van bij openen van je ogen tot je ze weer sluit om te slapen, als een TGV door het leven, steven je onopgemerkt af op een burn-out. Enkel jij kan een stop inbouwen, waardoor je elke dag perfect kan functioneren. En succesvol zal zijn.

Meditatie is geen luxe, maar bittere noodzaak.

Je lichaamshouding

Kijk je naar afbeeldingen van meditatie in het Verre Oosten, zie je steeds dezelfde zithouding terugkeren. Boeddha zit in “lotushouding”, met zijn vingers in een bepaalde positie. De betekenis ervan is: alles is oké, het is perfect in het hier en het nu, op dit moment! Beiden duimen en wijsvingers zijn tegen elkaar, de drie andere vingers omhoog.

Duikers gebruiken hetzelfde gebaar om te kennen te geven dat alles in orde is. Willen/moeten ze weer naar de oppervlakte, steken ze hun duim omhoog en plooien de vier vingers. Dit zijn duidelijke afspraken.

Zit je bij je mediatie in lotushouding en je vingers in de overeenkomstige positie, is dit een duidelijk signaal. Je wil je verbinden, je wil aankoppelen. Lichaamstaal speelt een belangrijke rol. Het universum begrijpt deze taal en zal meewerken.

Een mens is meer dan een verzameling botten, spieren, zenuwen, weefsel, organen en hersenen, al dan niet in een mooie verpakking gepresenteerd. Er zit iets dan je niet kan vatten, omschrijven … iets dat je doet voelen, iets dat vonken kan laten overslaan in bepaalde omstandigheden, iets dat je in leven houdt.

Er is méér nodig om te leven dan lucht alleen!!! Lucht is nodig, uiteraard. Wetenschappelijk is dit een vaststaand feit. Je gaat dood zonder zuurstof.

Je elektrische bedrading

Elk huis heeft een netwerk aan draden, onzichtbaar ingewerkt in de muren. Je ziet enkel de schakelaars en stopcontacten in de verschillende kamers, waardoor de stroom, die door de draden loopt voor allerlei doeleinden veilig kan gebruiken. Je kan het licht aansteken en/of elektrische apparaten in werking stellen.

De verdeelkast waaruit alle draden vertrekken en je hele huis van stroom voorzien, is aangesloten op de stroomkabel in je straat: het grote elektriciteitsnet.

Zo is het ook met ons lichaam!

De energie loopt in banen door ons lichaam en voorziet elk orgaan van ‘levenskracht’.

Helaas zie je deze kanalen (meridianen genoemd) niet op een Röntgenfoto, waardoor de reguliere geneeskunde enorme twijfels koestert. Wat je niet ziet, kan je wetenschappelijk niet bewijzen … Jammer … want de levensstroom is er wel! Het is deze die elke mens in leven houdt samen met zuurstof.

En het gaat nog verder …

We hebben tandwielen (chakra’s genaamd) die al draaiend de stroom constant door ons lichaam sturen: het raderwerk, de bewegende bron van doorstroming.

Net zoals de verdeelkast van je huis aangesloten is op het net, is elke mens verbonden – via de chakra’s – met de universele energie. De eerste chakra bevindt zich in je stuit, de zevende op je kruin. Zit je nu in lotushouding bij je meditatie, raakt je stuit de grond en maakt een verbinding met de aarde, waar je bovenste chakra de rechtstreekse connectie is met de kosmos. Zo ontstaat er een gesloten circuit die het leveren van energie optimaliseert.

Race je onophoudelijk door de tijd, verzwakken de natuurlijke verbindingen. Je wordt moe, futloos, je kàn niet meer …

Meditatie geeft je verse stroom, een boost!

Word je bewust dat herbronnen noodzakelijk is. Meditatie is voor je geest wat vakantie is voor je lichaam.

In Deel 2 laat ik je kennis maken met de technieken van meditatie

Via deze link kan je contact met me opnemen.

Blog van 1 november 2020   Meditatietechnieken: concreet: hoe doe je het? (93) Deel 2

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *