Welbevinden onder alle omstandigheden … kan het ? (97)

Welbevinden is een zeer persoonlijke beleving.

Welbevinden heeft niets met omstandigheden te maken.

Niets of niemand is in staat om je gelukkig te maken, om welbevinden te ervaren.

Enkel jij hebt dit in de hand. Kijk je door ‘een roze bril’?

Mensen denken vaak dat ze pas welbevinden kunnen ervaren wanneer er aan bepaalde voorwaarden voldaan wordt: als ik dàt specifieke heb of als dàt gebeurt … dàn pas zal ik gelukkig zijn en welbevinden ervaren.

De omstandigheden

Elke mens wordt onder een bepaald “gesternte” geboren. Plaats, tijdstip, ouders, geslacht en aantal levensjaren, staan – zoals de volksmond het zo mooi zegt – “in de sterren geschreven”. Dit is uniek voor elke mens.

Het is de rode draad in je leven.

Je ziet hem niet, maar hij is er wel.

Het is de weg die jij zal gaan, je parcours dat je af te leggen hebt. De hindernissen zijn reeds uitgezet op je levenspad. Helaas weet je op voorhand niet wat je allemaal zal tegenkomen in je leven, je vreugden en verdriet zijn je bij het begin van je levensweg nog onbekend.

Naar gelang je ouder wordt, word je geconfronteerd met allerlei toestanden. Dat het eigenlijk gewoon groeikansen zijn, daarvan ben je je helemaal niet bewust. Je ondergaat het. Het prettige is mooi meegenomen, het pijnlijke laat krassen achter op je jonge ziel. Het wordt opgeslagen, mogelijk verdrongen … maar het is er!

Enkel wanneer er weerstand is, kan je weerwerk verrichten. In rustig water stroomafwaarts varen is heel eenvoudig. Dat vereist geen enkele inspanning. Gewoon licht bijsturen om in de juiste richting aan te houden.

In woelig water wordt het een heel ander verhaal. Er moeten inspanningen geleverd worden, concentratie en inzicht zijn nodig en vaardigheid is vereist. Hoe groter de inzet geweest is, hoe groter het welbevinden dat men nadien ervaart.

Uitdagingen

Voor de uitdagingen die je zelf aangaat, ben je doorgaans bereid om, als het moet, tot het uiterste te gaan. Het is een vrije keuze. Je bijt ervoor op je tanden, je perst je ziel uit je lijf: je hebt een doel dat je wil bereiken. Eens bereikt word je overspoeld van welbevinden.

Hoe zwaar de inspanningen ook waren, ze wegen mentaal niet door: in tegendeel! Ze zijn een ‘boost’.

Er doen zich echter omstandigheden voor, waar je helemaal niet voor gekozen hebt en waar je ook door moet.

Hoe ga je daar mee om?

Hoe voel je je wanneer het leven niet meezit, bij tegenslag, kommer en kwel? Leef je of word je geleefd? Is je levensbootje stuurloos of neem je ook dàn kordaat het roer of de roeispanen stevig beet? Vaar je je eigen koers in ‘wild water’ of word je machteloos heen en weer geslingerd?

Aan jou de keuze.

Niet wat je overkomt is belangrijk, enkel hoe jij daarmee omgaat telt.

Kan je dus welbevinden ervaren onder alle omstandigheden in je leven? Het antwoord is ja.

Je kan je als slachtoffer opstellen en in zelfbeklag vervallen: het arme-ikje uithangen of je kan elke gebeurtenis zien als een uitdaging om beter uit de strijd te komen.

Kijk om je heen: er zijn mensen die altijd klagen. En als het vandaag even beter gaat, kunnen ze het niet laten om toch uitdrukkelijk te vermelden dat ze gisteren wèl een rotdag hadden. Wat er ook gebeurt, er altijd wel iets dat te kort of te lang is.

Je ingesteldheid

Welbevinden hang af van je ingesteldheid. Hoe denk je over bepaalde zaken in het leven. Ben je positief ingesteld of ben je van nature een zwartkijker? Dat maakt wel hoe jij het leven ervaart.

Oordeel je over anderen en hun gedragingen, over situaties? Hou je vast aan je mening, je standpunt? Dan zal je merken dat er rondom jou toch niets verandert, maar dat jij je blauw ergert. Het is echter je eigen ergernis en die belet je om het grote geheel te zien. Jij moet altijd water bij de wijn doen, jij moet altijd toegeven, jij moet je steeds in bochten wringen voor een ander … Dan is welbevinden mijlenver weg.

Ga je echter een stap achteruit, word je toeschouwer. Je krijgt dan een gans andere invalshoek, waaruit totaal nieuwe inzichten voortkomen. Je horizon wordt verruimd. Je eigen visie komt op de achtergrond te staan waardoor je er minder aandacht aan schenkt.

Je bent dan in staat om objectief waar te nemen. Het beeld is niet meer ingekleurd door je eigen mening. Je gaat niet meer discussiëren om gelijk te hebben, maar de mogelijkheid is ontstaan om te dialogeren.

Nieuwe mogelijkheden

Er komt welbevinden, omdat er een rijkdom aan mogelijkheden – via dialoog – voor je open ligt. Mogelijkheden die je in staat stellen om totaal anders met een gegeven om te gaan. Je beperkte visie over iets wordt opengetrokken. Er komt een balans tussen jouw visie én de verruimde inzichten van de anderen. Je hoeft je eigen mening niet op te geven, waardoor je je niet gaat ergeren.

Wat jij vindt, blijft oké.

Je stelt gewoon vast dat het ook ànders kan en … dat het misschien wel beter is dan jouw idee.

Het is zo belangrijk de focus te verleggen. Afhankelijk van waar het zwaartepunt ligt, gaat iets doorwegen of is het vederlicht.

Rouw je om een gemis, om iemand of iets dat voorgoed weg is, zal je verdriet blijven hebben: de leegte wordt nooit meer ingevuld.

Ga je echter kijken naar wat die persoon voor je betekend heeft en wat jij voor hem of haar mocht betekenen, komt er welbevinden en kleurt de fijne herinnering je hele hemel blauw. Je hebt dan de aandacht verlegd. Het resultaat komt onmiddellijk: het wordt warm vanbinnen en welbevinden verdrijft de zwartgalligheid.

Je màg blijven treuren en klagen, maar het moet écht niet: het is je eigen keuze.

Tover een glimlach op je gelaat en welbevinden kan ervaren worden onder alle omstandigheden.

Tenslotte beslis jij of je glimlacht!

Via deze link kan je contact met me opnemen.

www.agape.be

Blog van 1 april: 98  Orde of chaos: een wereld van verschil

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *