Zelfbeeld – eigenwaarde – zelfrespect (7)

Zelfbeeld: zo vaak hoorde je dit woord.

Zelfbeeld/eigenwaarde/zelfrespect

 

Hoe is het met jouw zelfbeeld gesteld? Kijk je door de ogen van een ander? Of kan je jezelf zien zoals jij écht bent? Kreeg je zelfbeeld in het verleden een deuk? Krijg je die deuk er niet meer uit? Dan is er werk aan de winkel!

 

Zelfbeeld

 

Elke mens heeft een mening over zichzelf. Helaas wordt deze mening zeer sterk beïnvloed door de ons omringende leefwereld.

 

Overbescherming van de ouders naar het jonge kind toe, beletten het kind zichzelf te ontwikkelen en met “scha en schande”  te laten groot worden. Ze willen niet dat hun kind dezelfde pijn en ontgoochelingen moet meemaken, die zij meemaakten toe ze klein waren. Het is dus een constante projectie van hun jeugd: hun angsten, teleurstellingen en verdriet. Zo wordt het kind een kopie van de negatieve impact van de ouders.

Het zelfbeeld van het kind wordt al gevormd, van als het nog in de wieg ligt.

 

Zelfbeeld/eigenwaarde/zelfrespect

 

Een baby die nood heeft om geknuffeld te worden en aandacht nodig heeft, zal beginnen wenen. De reactie van de ouders is zeer bepalend voor het toekomstig gedrag van het kind.

 

 

Komt de kersverse mama onmiddellijk kijken (vanuit overbezorgdheid en angst dat er iets Zelfbeeld/eigenwaarde/zelfrespectfout gaat) heeft de baby het door: als ik huil, komt er een lief hoofd boven mijn wiegje en met een beetje geluk mag ik op de arm.

 

 

De aanzet is gegeven: op een actie volgt een reactie.

 

 

 

Dit principe wordt in het onderbewustzijn opgeslagen. Alle positieve en negatieve impulsen worden als standaard geregistreerd en op latere datum in de strijd gegooid. Van 0 tot 3 jaar heeft een kind nog geen eigen mening: het is zuiver, puur. De eerste drie jaar “download”  het kind het gedrag, de normen en de waarden van zijn omgeving.

 

De eerste jaren zijn dus van enorm belang wat je je kind laat zien, wat je voor leeft, hoe consequent je bent: luister naar mijn woorden maar zie niet naar mijn daden” hoort er dus niet bij. Leer het kind HOE en niet WAT het moet denken.

 

Je draait je kinderen geen rad voor de ogen. Vroeg of laat spelen ze dit uit. Dan sta jij voor aap!

 

Je oogst wat je zaait.

 

Jij vormt nù het zelfbeeld van je kinderen: in positieve en negatieve zin. Dus ook je eetgedrag van nù wordt op hun netvlies gebrand! De geschiedenis zal zich herhalen: ook zij zullen snoepen om zich beter te voelen wanneer het niet meezit, wanneer er niet aan de verwachtingen voldaan wordt. Ook zij zullen zichzelf troosten met een zakje chips, een hele reep chocolade … Wat jij nu doet kopiëren zij voor hun gedrag in hun eigen leven.

Liefdevolle terugblik

Kijk naar je ouders, opvoeders, de normen en waarden van onze cultuur. Doe het wel met een glimlach. Gedane zaken nemen geen keer! Maar het kan wel leiden tot bewustwording voor je huidige gedrag en dat wat je doorgeeft aan je kids.

 

 

Eigenwaarde

 

Wordt je zelfbeeld ondersteund door eigenwaarde? Hou je van jezelf zoals je nù bent?

Zelfbeeld/eigenwaarde/zelfrespect

 

Ben je tevreden over jezelf? Je bent het resultaat van je verleden, maar dat hoeft echt zo niet te blijven. Oude gewoonten zijn hardnekkig, dat is een feit! Er is echter nog zo iets als wilskracht. Ooit van gehoord??? Dan moet je wel weten wat er veranderd moet worden. “Wat ik écht wil, dat bereik ik ook” is de informatie die je aan je onderbewustzijn hoort door te geven.

Slechts 4 dagen in een mensenleven!

 

Er zijn vier dagen in je hele leven die je niet in de hand hebt: de dag dat je geboren werd, de dag dat je sterft, gisteren en morgen. Wat blijft er dan over????? Het huidige moment: NU. Dat is het enige wat we hebben. Enkel daarin kunnen we iets doen, bereiken, veranderen. Blijf je je gedragen vanuit oude ingebakken overtuigingen, verandert er niets in je leven. Alles blijft dan zoals het was.

 

Geef je jezelf de plaats die jij mag, kan en wil innemen in het hele plaatje dan spreken we van eigenwaarde. Jij ben enig en uniek op deze wereld. Op die méér dan 7 miljard mensen is er maar één exemplaar zoals jij. Zet jezelf dus maar eens op een verhoogje, hang de lauwerkrans om je eigen hals!!! Geloof in jezelf.

 

Ken je het verhaal van Pavlov nog? Ga maar eens Googelen: dan vind je:

Ivan Pavlov was een Russisch arts (1849 – 1936).

Hij deed een proefneming bij een hond.

Zelfbeeld-eigenwaarde-zelfrespect Telkens hij de hond eten bracht deed hij vooraf een belletje rinkelen.

Mettertijd leerde de hond dat als hij het belletje hoorde hij eten ging krijgen. Na een periode begon te hond te kwijlen telkens hij het belletje hoorde, ook al

 

Zelfbeeld/eigenwaarde/zelfrespectvolgde er geen eten op…

 

 

Mensen worden ook ‘afgericht’ of geconditioneerd door hun omgeving, opvoeders, leraars, politieke en religieuze leiders, enz.

Men wordt geleerd zus of zo te reageren op een bepaalde situatie. Het is niet van belang of onze reactie juist of fout zit, maar wel of ze voldoet aan de verwachting van de maatschappij of omgeving waarin we leven.

 

Zo worden kinderen van jongs af geleerd zicht te conformeren naar de algemeen geldende regels, ook al zijn die bevooroordeeld en verkeerd. De mens wordt geconditioneerd in een aantal gedragspatronen. Hij reageert dan nog uitsluitend met geconditioneerde reacties en is niet in staat onbevooroordeeld een situatie te benaderen.

 

Bewustwording van wat het verleden met je deed, stelt je in staat een nieuwe weg te kiezen.

 

Zelfrespect

 

Hoe goed zorg je werkelijk voor jezelf???

Je bent je verleden niet. Je bent het waard om als een onbevooroordeelde persoon door het leven te gaan. Durf jij dus “neen” zeggen,

 

Zelfbeeld/eigenwaarde/zelfrespect

of blijf je als een marionet

naar de pijpen van een ander dansen: om die anderen te plezieren, om liefde te kopen door je gedrag aan te passen aan de wensen en eisen van een ander? In hoeverre doe jij jezelf tekort, vanuit angst niet geliefd te zijn, veroordeeld te worden, uitgelachen te worden?

 

Zelfbeeld/eigenwaarde/zelfrespect

 

Jij bepaalt je toekomst: door bewuste keuzes die je maakt.

Je denken, doen en laten heb je ze zelf in de hand. Je kan niemand hiervoor verantwoordelijk stellen. Kijk zeer kritisch naar je gedragingen in het algemeen en naar je eetgedrag in het bijzonder. Vul je de mentale leegte die ontstaan is door je negatief zelfbeeld, je gebrek aan eigenwaarde en zelfrespect?

 

Slank en gezond zijn heeft dus met véél méér te maken dan met een verkeerd eetgedrag.

 

Hulp bij het opblinken van je zelfbeeld kan je krijgen door regelmatig terug te komen naar mijn blog. In mijn volgende artikels zal ik je laten zien hoe je je uit de kluwen van je verleden kan bevrijden om vrij en onbelast zingend en dansend door het leven te gaan. Je gezond voeden is dan een evidentie!!!

 

 

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *