Je verleden opruimen = plaats maken in het heden (36)

Je verleden opruimen geeft je de mogelijkheid over meer ruimte te beschikken in het heden. Alles wat je “nu” belast, zijn de dingen uit het verleden die blijven hangen en steeds weer de kop opsteken.

 

je verleden opruimen

 

Wat zegt de volksmond? Als je in een stront roert, stinkt hij … Als het deksel van de beerput opengaat …

 

Hou jij óók alles liever gesloten, zodat de geur niet hinderlijk is?

 

 

Wat gebeurt er in de natuur?

De ene zijn dood is de andere zijn brood. Dood organisme vergaat en dient als voedingstof voor het volgende groeiproces. Er is helemaal niets mis met mest! Maar het moet gebruikt worden waarvoor het dient: het moet vruchten afwerpen.

Het mest wordt aan het land geschonken om de uitgeputte grond te verrijken: wanneer je ‘op den buiten’ woont, weet je dat deze activiteit van de landbouwer behoorlijk kan stinken. Maar dat is van voorbijgaande aard.

 

Je verleden wordt een loodzware ballast

 

Alles wat gebeurd is in het verleden stapelt zich op. Je houdt de feiten bij en het daarbij horend gevoel. Juist omdat we mensen zijn kunnen we ons alles exact herinneren. We kennen nog elk detail en de omstandigheden waarin het voorval plaats vond:

“ Ik zal het nooit vergeten, ik was 18 jaar, ik had net een nieuw jurkje gekregen, ik kwam van dààr en toen gebeurde het … “ Het is alsof het in onze ziel gegrift staat. Woorden die een kaartlegster 35 jaar geleden uitsprak, kan je nu nog letterlijk herhalen … maar in de supermarkt vergeet je de helft, wanneer je boodschappenlijstje thuis nog op tafel ligt.

Het moet zover komen dat je “de zwaarte van de emotie” niet meer meedraagt. Sommige herinneringen houden een leven lang stand. Maar dat is helemaal geen probleem: ze zijn niet belastend. De kunst bestaat erin om aan iets – mogelijk zéér pijnlijks – terug te denken en te merken dat je ingesteldheid is: ‘toen heb ik afgezien als een paard maar ik ben er zo sterk uitgekomen, net dàt heeft mijn leven een totaal andere wending gegeven’.

Je verleden opruimen is noodzakelijk!

Dan werpt “het mest” zijn vruchten af! Zo kijk je naar het nieuwe positieve resultaat en dat geeft je vleugels.

Je “mest” uit het verleden geeft je zó een vruchtbaar “heden”.

 

Je verleden opruimen

 

Helaas blijven de meeste mensen zich wentelen in hun slachtofferrol. “Arme ikje. Het leven is niet mild en eerlijk voor me geweest.” Ze zijn de dupe van hun eigen verleden. Ze sleuren zich moeizaam voort door het leven en gaan gebukt onder het gewicht. Ze hebben zoveel spijt van alles wat gebeurd is!

 

 

 

 

Spijt bestaat niet

 

Je kan toch nooit spijt hebben van een beslissing die je in het verleden nam. Op dat moment heb je een bewuste keuze gemaakt. 10, 15 jaar later daarover spijt hebben houdt toch geen steek.

Moest je de klok kunnen terug draaien en net dezelfde omstandigheid creëren, nam je identiek dezelfde beslissing. Maar zo werkt het niet. Je kan enkel nu zeggen: “met wat ik daaruit leerde, doe ik het nu heel anders.”

Had ik toen geweten dat … maar je wist het op dat ogenblik niet!

Blijf dus niet in die pijn zitten, in de machteloosheid, in de woede, de ergernis … dàt zijn zware stenen in je rugzak!

De inzichten zijn belangrijk om die kennis hier en nu in ervaring om te zetten. Stoot je niet aan dezelfde steen: ‘met scha en schande wijs worden’, ja toch?

Aanvaard dat je blunders begaat in je leven, het is je leergeld, weet je nog?

Gedane zaken nemen geen keer. Dus stop met daar spijt over te hebben.

Benut de feiten: gebruik je “mest” om een heerlijk resultaat te bekomen. Kijk naar de mogelijkheid die je geboden wordt om van “stank” “DANK” te maken!!!

 

Je verleden opruimen

 

Wanneer je je daarop focust, krijg je een ‘boost’, alsof iemand je een duwke in de rug geeft wanneer je niet meer verder kan.

 

 

 

 

 

Je verleden afwinden, ontwarren, uitvouwen.

 

Begin vanavond met de opruim! Als je vanavond in je bed ligt, ga dan terug in je gedachten en het zal je heel goed doen, je zal je heerlijk voelen.

Ga van het nu-moment terug in de tijd. Je speelt dan eigenlijk je dag in omgekeerde volgorde af: van de avond terug naar de ochtend. Haast je niet zodat je niets mist. Het zal je een vreemd gevoel geven omdat er heel wat tevoorschijn zal komen dat je in het reële moment niet gezien of ervaren hebt, omdat je zo druk bezig was. Maar de mind registreert alles, ook al ben jij je daar niet bewust van.

Je liep op straat. Iemand zong een liedje maar daar heb je geen aandacht aan besteed. Het was je misschien niet eens opgevallen. Maar de mind heeft het gehoord en opgeslagen. Het blijft ergens hangen, je krijgt het niet uit je hoofd en het wordt een onnodige ballast.

Ga dus terug en doe het zéér langzaam, alsof er een vertraagde film wordt afgedraaid. Ga terug en let op de details.

De dag zal je daardoor heel lang voorkomen. En dat is hij ook geweest, want je mind heeft zoveel informatie verwerkt en opgeslagen.

Je bekijkt het als toeschouwer. Je staat er eigenlijk buiten. “De beste stuurlui staan aan wal”. Die zitten er niet met hun vel tussen. Maar als jij diegene bent die in het water aan ’t verzuipen is, is het een heel ander verhaal.

Je hebt je verleden ook niet op één avond bij elkaar gesprokkeld. Dus hoef je het ook niet op één avond op te ruimen.

 

Neem je tijd: je verleden loopt écht niet weg!

 

Je verleden opruimen

 

Je hebt tot nu toe je verleden gekoesterd, met alles erop en eraan: het is in zijn volheid aanwezig.

Ga van gisteren naar eergisteren en zo verder terug in de tijd.

Kijk naar iets dat in het verleden gebeurd is, eigenlijk is het een afwinden van je mind. Vanop de plaats waar jij je nú bevindt, zie je dingen die je overkomen zijn. Maar nu ben jij het niet die ze overkomen, je bent enkel een toeschouwer.

De gebeurtenis speelt zich uitsluitend af op het beeldscherm van je mind. Als getuige kan je de emotie niet doorleven: enkel wanneer jij je vereenzelvigt met die persoon. Je wordt neutraal: het is maar wat het is. Het raakt je niet: het is de ver-van-mijn-bed-show.

Empathisch vermogen is juist je kunnen inleven, je vereenzelvigen met dat wat de andere meemaakt. Daar is niets mis mee en het siert een mens wanneer hij dit vermogen beheerst.

Nét dit wordt hier NIET van jou verwacht:
je blijft bewust buiten schot. Het voorval heeft jouw diepste zelf onaangetast gelaten. Het is maar een panoramisch zicht. Jij staat op de berg en kijkt naar wat zich voor je in je geest afspeelt.

Het is een diep louteringsproces. Doordat je je leven van het heden naar het verleden kan afwinden, zullen er heel wat ziekten volledig verdwijnen. Veel mensen lijden aan een of andere ziekte die niet lichamelijk van aard is en niet medisch te verhelpen valt.

Deze terugreis-techniek is een wonderbaarlijke methode. Zo kom je het moment terug tegen waarop je ziek werd.

Nu ga je zien dat je je bv. mateloos geërgerd heb aan een bepaalde persoon in een bepaalde situatie. Maar je hebt die ergernis verdrongen om meerdere redenen. Toen werden er na een tijdje galstenen vastgesteld. Galstenen zijn ingedikte ergernis!  Ga je nu die ergernis bekijken als een buitenstaander, er al of niet iets mee doen, verdwijnen je galstenen.

Niets of niemand kan je raken. Enkel jij laat dit toe.

Bewustwording en inzicht lossen het probleem in het “nu” op. Je gaat je anders gedragen en de ballast verdwijnt uit je rugzak.

Oefening baart kunst: volhouden is de boodschap.

Zo kan je vrij en onbelast dansend door het leven gaan en merk je dat spijt hebben zinloos is: buig het om naar dankbaarheid om zoveel groeikansen die je gekregen hebt.

Stap door het leven op kousenvoeten, met een rugzak vol mentale rijkdom: die weegt niet zwaar!

 

je verleden opruimen

 

Wil je een persoonlijke begeleiding bij het opruimen van je verleden kan je me via deze link bereiken.

Individueel loods ik je doorheen het labyrint van je leven en help je concreet om de spiraal van je verleden af te winden en te ontwarren. Je verleden opruimen wordt dan kinderspel.

 

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *