De zin van dromen: een noodzaak voor het verwerkingsproces (38)

Wat is de zin van dromen? Waarom dromen we? Over de betekenis van de scene die je droomt, vind je genoeg artikels waar daar uitgebreid aandacht aan besteed wordt.

 

de zin van dromen

 

In je droom vereenzelvig  je je altijd met wat je droomt. Tijdens je droom ben je nog nooit op het idee gekomen dat je droomt. Pas ’s morgens, wanneer je uit je droom ontwaakt bent, realiseer je je dat het een droom was en geen werkelijkheid.

 

Meermaals word je wakker en soms besef je hoe blij je bent dat het mààr een droom was.  Je hebt dan afstand genomen van wat er gebeurde, je zit er niet meer in. Er is een leemte ontstaan, waardoor je kan zien dat het slechts een droom was.

 

Wat is de zin van dromen?

 

Waarom kunnen we niet een hele nacht in een keer doorslapen, zonder dromen? Je zou toch denken dat je dan pas werkelijk uitgerust bent. Elke mens droomt, al kan je je droom niet altijd, of maar zelden herinneren. Enkel wanneer je in paniek wakker schiet, kan je je de eerste minuten kristalhelder herinneren, waarover het ging. Mogelijk doe je het licht aan om op ‘je effen’ te komen, hou je even een plaspauze, om dan eigenlijk onrustig weer te gaan slapen.

 

de zin van dromen

 

 

 

Kids roepen op zulke momenten op mama, ze hebben geborgenheid nodig en geruststelling. Ze willen de zekerheid dat ze er niet alleen voor staan, dat iemand voor hen de nare droom vangt.

 

 

 

 

 

Elke mens wordt overdag met zoveel impressies geconfronteerd. Veel wordt bewust opgenomen, maar het onderbewustzijn registreert een oneindig aantal keren méér details. Helaas wordt daar niets mee gedaan. Vanuit impressie moet expressie ontstaan. Wat binnenkomt moet op de ene of andere manier verwerkt worden.

Dat is de wisselwerking om een gezond evenwicht te behouden. Na een inademing volgt automatisch een uitademing. Wat binnenkomt moet er weer uit … daarom niet in dezelfde vorm …

Er is beweging: trilling, frequentie … het moet stromen …

Je kan niet blijven verzamelen, stockeren, want dan puilt je bergruimte uit, je huis wordt te klein.

De zin van dromen is dus opruimen wat je niet meer nodig hebt. Omdat je het overdag niet bewust doet, blijf je met zoveel mentale ballast zitten.

 

De nachtploeg

 

Terwijl je slaapt gaat ‘de nachtploeg’ aan het werk. Er wordt gepoetst en vuilnisbakjes worden leeggemaakt. In de papiermandjes kunnen recente papieren liggen of al wat oudere, naar gelang er manueel geruimd werd. Alles gaat weg. Het moet clean zijn. Zo wordt er ruimte gecreëerd voor iets nieuws.

In je dromen ga je opnieuw beleven wat je recent of langer geleden meemaakte, omdat iets je ‘vandaag’ triggerde. Zo wordt een oud dossier, een “Cold case” opnieuw uit de rekken gehaald en definitief afgewerkt, zodat er “Closed” op de doos kan geschreven worden. Je móet er opnieuw door. De herinnering aan wat gebeurde is niet bezwarend, maar het hoofdstuk moet afgerond zijn en de plaats krijgen die het mààr gehad heeft in je leven. Daar heb ik het in vorige blogs al over gehad. Leer je levensles.

 

Getuige worden …

 

Zolang je je vereenzelvigt met wat er gebeurt, zit je er met je vel tussen. Dàn doet iets pijn. Als je aan je jeugd denkt, kan je deze niet zien als iets dat iemand anders overkomen is. Je kan niet van op een afstand kijken als een ooggetuige.

Wanneer je aan je jeugd terugdenkt, kan je dit niet zien als iets dat los van jou staat: je bent er onverbrekelijk mee verbonden. Je voelt opnieuw alle vreugden en pijn, de bitterheid, het onbegrip, de machteloosheid …

Je roert in een helder meer en alles wordt opeens heel troebel: je haalt alle bezinksels naar boven: het wordt een modderpoel.

Maar kijk je echter terug op je jeugd als een droom, als een film die zich voor je ogen afspeelt en waar je je niet mee vereenzelvigt, waar je enkel een ooggetuige van bent, dan geeft dat een heel subtiel inzicht in jezelf. Jij bent het dan niet die erin voorkomt, je staat erbuiten. Je bent iemand anders.

Op dat moment kan er veel gebeuren.

Je jeugd is dan een droom waar je nú naar kan kijken, zonder dat het je nog uit je evenwicht haalt.

Zo zie je de rode draad door je leven lopen, het ‘waarom’ dat nèt dat gebeurde wat moest gebeuren. Je wordt ànders.

Dingen die je toen in een bepaald daglicht zag, zien er als buitenstaander, als getuige nu zo heel anders uit.

 

de zin van dromen

 

Dat is bewustwording.

Zou je vanaf vandaag alles wat je je herinnert vanuit het verleden en de hedendaagse impulsen afwerken en opruimen, zou ‘de nachtploeg’ veel minder werk hebben.

Wees dus dankbaar voor je dromen. Terwijl jij slaapt worden je mentale zolder en kelder leeggemaakt: dit is de zin van dromen.

Eigenlijk is het dus helemaal niet belangrijk wat elk fragment uit je droom betekent … Uit nieuwsgierigheid kan je wel even bij mijn collega’s gaan kijken. Leuk om te lezen, maar het helpt je niet echt vooruit.

Ga maar even Googelen: Betekenis van dromen! Lichaam en geest: dromen uitgelegd …

We kunnen dus werkelijk niet zonder dromen: we zouden volledig mentaal uit evenwicht geraken.

Moest je in staat zijn zélf orde op zaken te stellen en àlles per dag (én alles uit je verleden) af te werken, zou je je dromen niet nodig hebben. Je zou roerloos een ganse nacht in dezelfde houding slapen en met een propere lei telkens je nieuwe dag beginnen.

Helaas … weinigen hebben dit punt ooit bereikt …

Zelfs je hond lukt het niet … zag je hem al eens in zijn slaap rennen met zijn vier pootjes, alsof de duivel hem op de hielen zat? Grappig hé! Waar zou zijn droom over gaan???

 

Jij  bent je lichaam niet

 

Zolang jij je vereenzelvigt met je lichaam, lijd je.

JIJ bent je lichaam niet: “jij bent jij” en het lichaam is het voertuig waarin jij je kan materialiseren in deze wereld. Wanneer je in staat bent dit onderscheid te maken, gaat er plots een nieuwe wereld voor je open.

 

de zin van dromen

 

Verbeeld je even dat jij letterlijk voor je auto staat: je beseft dat er twee afzonderlijke voorwerpen zijn:

jij – de bestuurder – én het voertuig waar jij naar kijkt. Jij bent wel de eigenaar van het voertuig, maar je “bent” niet het voertuig.

 

 

Kijk nu zo naar je lichaam: jij ben ‘de ziel’ en je lichaam is het voertuig. Twee afzonderlijke zaken. Kan je dit daadwerkelijk zo zien, krijgt pijn een heel andere betekenis.

Als er een deuk zit in de carrosserie van je wagen, is er toch geen deuk in jou, als bestuurder …

Je kijkt naar de deuk als toeschouwer, je bent getuige van die deuk: niets meer, niets minder.

Je leerde uit meerdere van mijn vorige blogs dat pijn, ziekten, slechts een signaal zijn om iets kenbaar te maken dat uit evenwicht is: een lampje om te verwittigen. Herstel het evenwicht en de pijn verdwijnt.

Kan je naar een pijn in je lichaam kijken, zonder dat jij degene bent die pijn heeft, kan je je pijn laten verdwijnen.

 

Een groot geheim wordt je hier onthuld …

 

Het is je mind die het reilen en zeilen van je lichaam in de hand heeft. Zo is het dus je mind die de doelgerichte signalen geeft om weer in evenwicht te komen. Dat je de signalen niet begrijpt is een ander hoofdstuk (zie blog nr 33 waar ik aanwijzingen gaf)  maar je kan achterhalen wat er aan de hand is.

Is de pijn nu toch te hinderlijk, omdat het verwerkingsproces tijd vraagt, maar je werkt er bewust aan, geef ik je een tovermiddel. Probeer het en je zal merken dat het effectief is.

Je hebt ergens pijn, gelijk welke … je been bijvoorbeeld …

Vergeet even je lichaam, concentreer je uitsluitend op het gedeelte waar de pijn zit.

Er gebeurt iets vreemds.

Wanneer je je consenteert op de pijnlijke plek, ga je merken dat die plek kleiner wordt. Eerst had je het gevoel dat je hele been pijn deed, maar wanneer je je erop toespitst merk je dat het niet je hele been is maar je knie.

Ga je inzoomen, merk je dat het niet je hele knie is maar één specifieke plek. Concentreer je nu helemaal op dat plekje. Vergeet de rest van je lichaam. Doe je ogen dicht en blijf je op dat plekje concentreren om precies te weten waar de pijn zit. De pijn neemt daadwerkelijk af en de pijnplek wordt alsmaar kleiner. Wat overblijft is een pijnplekje, de grootte van een speldenprik. Vestig al je aandacht op dàt puntje en de pijn verdwijnt volledig.

Hoe kan dit?

Jij en je lichaam zijn twee verschillende dingen. Je bent niet één. Jij richt je aandacht op iets: op je object, op het voertuig. Jij bent je pijnlijke knie niet!!! Je richt je aandacht op iets, waardoor er een opening, een hiaat ontstaat tussen jou en het object.

Kijk van op afstand naar de pijn: zo verbreek je de vereenzelviging: ”ik ben mijn lichaam”. 

Dan word je een waarnemer, een getuige, de pijn is ergens anders.

Zoals je mind pijn kan oproepen om iets te bereiken, kan je dus diezelfde mind gebruiken om de pijn te laten verdwijnen.

Neem de proef op de som …

 

Hiermee werd je de sleutel aangereikt waarmee je toegang krijgt

tot goed beschermde geheimen.

Er is zoveel méér tussen hemel en aarde …

 

de zin van dromen

 

Wil je meer weten over dit alles, kan je me bereiken via deze link

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *