De macht van de gewoonte: een vloek of een zegen? (44)

De macht van de gewoonte … hoe vaak betrap je jezelf op deze uitspraak? Je doet iets onbewust, vanuit een automatisme en je staat er gewoon niet bij stil.

 

macht van de gewoonte

 

Je leven vliegt aan je voorbij op ‘automatische piloot’.

Of zoals H. Voortman eens zei: “de wagen van de tijd heeft geen rem en geen achteruit”

 

 

Schijnbaar ben je weerloos overgeleverd aan dingen buiten jou en je wordt geleefd. Je wil grip op de omstandigheden krijgen. Je beseft niet hoe de macht van de gewoonte je in zijn greep heeft. Het lijkt wel een vloek. Je bent gedoemd om steeds weer volgens éénzelfde manier te handelen: het is sterker dan jezelf.

Het bepaalt je leven, doen en laten. En spijt komt altijd één dag te laat!

In de twee vorige blogs, nam ik je mee op een trip in je hersenen.

Ik liet je zien wat er daar in die bovenkamer van jou allemaal gebeurt wanneer jij bepaalde gedachten “denkt”, dan begrijp je dat je deze vloek kan keren.

 

macht van de gewoonte

 

 

 

De macht van de gewoonte kan een zegen worden, als jij dat wil!!!

 

 

 

 

Je hebt bepaalde gewoonten zelf tot stand gebracht: oefening baart kunst, óók in het negatieve. Door aanvankelijk, in het verleden, steeds dezelfde gedachten toe te laten, waardoor een ervaring ontstaan is, met het bijpassend gevoel, heb je eigenlijk oersterke verbindingen gemaakt in je hersenen. Zoals bij diep ingesleten groeven van een aarden wandelpad, moet je moeite doen om er niet steeds in te glijden. Het oude vertrouwde is zó uitnodigend. Deze denkwijze heeft je beperkingen opgelegd.

Wanneer je beseft dat jij de gevangene bent van je eigen gedachten en welke de macht van de gewoonte is, kan je je bevrijden. Niemand kan dit voor jou doen. Het is je eigen verantwoordelijkheid.

 

Laat de macht van de gewoonte in je voordeel werken.

 

Zoals je moeiteloos steeds weerkerende handelingen verrichtte, vanuit hersenverbindingen die je zelf tot stand hebt gebracht, is ook het omgekeerde mogelijk.

Jij hebt de vrije keuze, om te denken wat je wil!

Is het zo stilaan duidelijk aan het worden???

Eén enkele gedachte kan een lawine effect teweeg brengen. Het kan de toegang versperren tot oude ingebakken overtuigingen, waardoor je wel de andere kant op móet. Je kan dan onmogelijk in je oude denken verder, waardoor je je verleden de rug kan toekeren.

 

macht van de gewoonte

 

Herschrijf het script van je eigen leven.

Om deze nieuwe werkelijkheid naar je toe te halen, moet je wel je één en ander herinneren. Enkel jij brengt veranderingen teweeg in je hersenen. Jij maakt nieuwe verbindingen of houdt oude in stand. Jij bepaalt je lot! Gevoelens zijn de gevolgen van ervaringen.

Je kan je dingen inbeelden, ja toch?

Normaal ben je in staat om je iets concreets voor de geest te halen en hoe dit er dan in het echt zou uitzien. Beeld je maar eens iets in: een fijne gedachte over iets dat je graag werkelijkheid ziet worden.

Ga in het verhaal op en kijk welke keuze je daar bij maakt, welke ervaring daaruit voortvloeit en welk gevoel het je oplevert. Doorleef het goede gevoel dat deze gedachtegang met zich meebrengt: blijheid, dankbaarheid, enthousiasme …

Doorleef het nú!!! Je moet emotioneel in het nieuwe verhaal opgaan!

 

Je leidt je onderbewustzijn om de tuin,

 

want je hersenen en je lichaam kunnen het onderscheid niet maken tussen fantasie en werkelijkheid. Het lichaam (je buik) gelooft dat het zich voltrekt, want het voelt zo écht en heerlijk aan. Op dat moment leg je nieuwe draden in je hersenen. Eén keer is niet genoeg: je wil toch niet dat je leven “aan een zijden draadje hangt.”

 

macht van de gewoonte

 

 

Herhaling is daarom een must! Wil je die nieuwe informatie verstevigen, moet je constant volharden in dat nieuwe denken. Van daaruit ga je je anders gedragen. Het moet een gewoontehandeling worden.

Net zoals je een virtuoos was in je oude gedragspatroon, kan je het nu ombuigen tot een zegen.

 

 

De resultaten zullen niet uitblijven.

De veranderingen die jij door je denken teweeg brengt zijn wetenschappelijk bewezen. Mensen zeggen vaak: ”het zit in mijn genen.”

Het zàt erin, maar het kan veranderen, wanneer jij dat wil.

Neem even een eeneiige tweeling. Ze zijn volkomen identiek. Ze zouden dus hun heel leven lang hetzelfde moeten zijn en blijven.

Niets echter is minder waar.

Het basismateriaal is hetzelfde, maar niet het eindresultaat.

Neem een blok klei, verdeel hem in twee gelijke stukken en geef ze uit handen. Het afgewerkt product zal enorm van elkaar verschillen.

Het denken, de omgeving, bepaalde situaties maken veranderingen mogelijk tot op het genetisch vlak, waardoor zelfs de celstructuur verandert.

De betekenis die jij aan je ervaringen toekent, jouw overtuiging is doorslaggevend.

Stap bewust uit je oude denkpatroon om vernieuwing mogelijk te maken.

Stop met constant dingen uit het verleden aan te halen: bij iedere gelegenheid doe je je verhaal opnieuw, zo houd je het oude in stand. Je rugpijn blijft, je migraine zit klaar om weer toe te slaan bij de minste stresssituatie, je knieën knikken en je heupen hebben hun beste tijd gehad … maar je bent nog te jong voor “een nieuwe heup.”

 

Een gezond lichaam enkel door je gedachten

 

Stel: je hebt één of andere hinderlijke kwaal.

Tot nu toe heb je steeds vanuit het verleden aan dit ongemak terug gedacht en het daardoor in stand gehouden. Je doorleeft in het heden de pijn van het verleden … en morgen zal niet anders zijn!

Het wordt een heel ander verhaal wanneer je zou denken: “hoe zou het zijn om zonder deze pijn of beperking te leven?”

Opeens wordt het in je hersenen een totaal ander verhaal: er is een intentie en er komt een mentaal beeld van een gezond iemand. Een positieve impuls komt binnen waardoor er nieuwe verbindingen gemaakt worden. De hersenen gaan creatief aan de slag. De verandering is ingezet.

 

macht van de gewoonte

 

Versterk jij nu dit verlangen om gezond te zijn door herhaling, wordt het aanvankelijk “zijden draadje ” een stevige draad die heel wat weerstand kan hebben. De macht van de gewoonte is in positieve zin werkelijkheid geworden.

 

 

Het hele proces moet doorlopen worden: de gedachte, de keuze, de ervaring, het gevoel en vandaar de nieuwe gedachte: denken en voelen, voelen en denken.

Hoe dieper de beleving, hoe krachtiger de impuls. Je moet het resultaat van je denken als het ware omarmen, koesteren, in de watten leggen. Geloof kan bergen verzetten. Leef in de realiteit dat wat je denkt, zich nu al voltrokken heeft. Dan wordt het schijnbaar onmogelijke waar!

 

macht van de gewoonte

 

Via deze link kan je me bereiken, indien je persoonlijk gecoacht wil worden.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *