2020 … Een nieuw jaar of een kopie van het oude? (83)

Nieuwjaar … Is het werkelijk nieuw of maak je onbewust een kopie van het voorbije 2019?

 

Nieuwjaar 83 Happy New Year

 

 

We wensen iedereen een gelukkig en voorspoedig Nieuwjaar toe met daar bovenop de wens voor een goede gezondheid …

 

 

Nieuwjaar 83 man achteromkijkend

 

 

 

 

 

Kijk je achterom naar je doen en laten van 2019 en borduur je op hetzelfde patroon verder???

 

 

 

 

Is nieuw werkelijk nieuw … totaal ànders?

 

Ohhhhhh … je wil wel heel veel dingen anders dan in het voorbije jaar. De vraag is echter: krijg je het voor mekaar om het daadwerkelijk anders te doen? Nieuwjaar is telkens een mijlpaal, een vaste waarde: op die dag móet het gebeuren!!!

Met Nieuwjaar stop ik met roken.

Nieuwjaar is dé dag bij uitstek om niet meer te snoepen.

Op 1 januari: Nieuwjaar: stop ik met mijn alcoholverslaving.

Op Oudejaarsavond rook ik mijn laatste jointje: ik stop met Nieuwjaar.

De drugs zwier ik aan de kant met Nieuwjaar …

 

Herkenbaar?

 

Slaag er werkelijk in om je leven vanaf 1 januari anders te beleven? Wat blijft erover van je goede voornemens? Welke excuses haal je uit de kast om het toch nog een paar dagen uit te stellen?

  • De farde sigaretten is nog half vol.
  • De doos pralines is nog niet leeg.
  • Met Nieuwjaar komen er nog vrienden langs die graag champagne drinken.
  • Dan mag een jointje toch niet ontbreken.
  • Mijn voorraad drugs is nog niet op … heb daar zoveel geld aan gegeven …

Aan “willen” blijkbaar geen gebrek!!! Zet je dit om in “daden”?

Waarom is dit blijkbaar toch zó moeilijk???

 

De spelbreker

 

Er worden stokken in je wielen gestoken. Iemand dwarsboomt je constant, laat je in oude gewoontehandelingen hervallen. Je weet deze boeman niet te vinden. Je ervaart hem, maar ziet hem niet: omdat hij in je zit!

Het is je eigen onderbewustzijn.

In het voorbije jaar 2019 heb je weer zoveel ervaringen opgeslagen en deze voor ‘waar’ aangenomen. Aan die ervaringen hingen gevoelens vast. Je bent – zoals alle jaren voordien – linken gaan leggen tussen gebeurtenissen die je geraakt hebben, zowel de fijne als de minder aangename en degenen die je diep geraakt hebben. Je hebt er een bestand van gemaakt en opgeslagen op je harde schijf van je “personal computer” = je onderbewustzijn.

Willen doe je zelf: omdat het je bewustzijn is dat dit mogelijk maakt. Jij kan keuzes maken in je leven en er daadwerkelijk naar handelen. Niemand kan je tegenhouden, wanneer jij dat wil.

 

Nieuwjaar 83 bank aan moeras

 

Maar net zoals bij moeras of drijfzand schuilt het gevaar nèt onder de oppervlakte. Schijnbaar niets aan de hand, totdat je erop stapt. Onherroepelijk zak je weg. Hoe meer weerstand je biedt, hoe fataler het wordt.

Er is dus blijkbaar méér aan de hand.

De ondergrond, de basis moet stevig genoeg zijn. Hoe steviger de fundamenten, hoe solieder het bouwwerk dat erop gezet wordt. Het houdt stand.

Jouw fundamenten zijn je herinneringen, dat wat jij voor écht aanziet. Het is een vast gegeven in je leven. Aan elke situatie wordt onafscheidelijk een gevoel gekoppeld. Een gevoel dat je zélf opgeroepen hebt door één bepaalde gedachte.

 

Oude wonden zijn zeer kwetsbaar

 

Pijn uit het verleden kan je wegduwen, begraven, doen alsof ze er nooit geweest is, want je moet verder … je moet overleven. Maar dat eist zijn tol.

Elke pijnlijke ervaring laat een spoor achter, is een wonde. Wonden genezen, maar laten een litteken achter. Het is telkens op diezelfde plaats dat je je weer kwetst, wanneer een voorval uit je omgeving je triggert. Net omdat de oorzaak van de kwetsuur niet weg is.

Je blijft met het gevoel zitten dat aan die situatie verbonden werd: je voelt pijn, verdriet, boosheid, teleurstelling, machteloosheid, ergernis, frustratie, schuldgevoel, lijden, minderwaardigheid, onvoldaanheid, genegeerd zijn en zo kan je nog doorgaan.

Dit is jouw stramien waar jij je leven op borduurt. Wanneer je daar geen verandering in brengt, wordt Nieuwjaar hetzelfde als Oudjaar!!!

 

Nieuwjaar 83 oude schoenen

 

 

 

Het is dan alsof je aan een marathon begint, maar met je oude schoenen van de vorige keer, die je blaren bezorgden …

 

 

 

 

 

Dacht je dat het nu wel beter zou zijn???

Drastische veranderingen zijn dus noodzakelijk.

 

Oude gedemodeerde waarden durven loslaten

 

Als je blijft denken, geloven en doen zoals je altijd deed, verandert er niets. Nieuwjaar is dan geen nieuwe start, maar een voortzetting van het oude. Je maakt gewoon een kopie van Oudjaar naar Nieuwjaar.

Je kan dan wel veel willen veranderen, maar uiteindelijk blijft alles zoals het was.

Denk anders over hetzelfde. Bekijk je gedraag eens met een zeer streng en kritisch oog.

Waarom:

  • rook je?
  • drink je?
  • snoep je?
  • gebruik je joints/drugs?

Wat wil je verdringen, wil je jezelf belonen, kan je het leven niet alleen aan?

Kom je daarachter, dan heb je de oorzaak gevonden en kan je je gedrag veranderen. Enkel door anders met de reële situatie om te gaan, zal je in staat zijn een draai van 180° te geven aan je leven.

Je verleden is je beste maatstaf. Daar word je geconfronteerd met de manier waarop je over iets gedacht hebt. Nieuwjaar is NU. Dus ook je denken moet nu nieuw zijn.

Sloop de oude muren van je “zijn”, die op drijfzand gebouwd zijn en je telkens onderuithalen. Ze bieden je echt geen bescherming. Weiger je nog lange ter gedragen zoals je voorheen deed.

 

Laat voortaan gevoelens als dankbaarheid, enthousiasme, ontzag, verwondering, overvloed, waardering, vriendelijkheid, kracht, vrijheid, mededogen … een constante zijn in je leven. Je bereikt het simpelweg met positief over een feit uit het verleden te denken, waar je voorheen daarover negatief ingesteld was.

Jouw verleden stelt je in staat om bewust te worden, daardoor heb je referentiespunten van hoe het “niet” hoort te zijn.

 

Word nieuw!!! Een gezegend Nieuwjaar toegewenst!

Nieuwjaar 83 Plant in asfalt

Via deze link kan je contact met me opnemen voor meer info of concrete hulp.

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *