Het collectief geheugen … een hulp of een struikelblok? Deel 1 (84)

Het collectief geheugen is een stuk van ons erfgoed. Maar is het een vergiftigd geschenk?

 

Collectief geheugen: Puzzelstuk

 

 

Sommige begrippen, worden als vanzelfsprekend beschouwd: een evidentie …

 

 

Collectief geheugen: Schaakfiguren

 

 

 

 

Er is echter dualiteit nodig om een geheel te vormen.

 

 

 

 

Zoals elke medaille een keerzijde heeft, heeft het collectief geheugen ook een achterkant.

 

Ingebakken overtuigingen

 

Elke mens groeit op in een bepaalde situatie, plaats, bij mensen met een eigen levensopvatting, een cultureel erfgoed, religie …

Gangbare overtuigingen worden als het ware ingeademd en gaan onbewust deel uitmaken van de manier waarop elke mens in zijn latere leven naar de dingen rondom hem gaat kijken. Meestal staat men er zelfs niet bij stil. Het gaat tot het collectief geheugen behoren.

Uitspraken en meningen van ouders, opvoeders, politieke partijen, religieuze strekkingen en geneeswijzen drukken een onzichtbare stempel in het onderbewustzijn van elke mens.

Iets wordt al vlug belachelijk gevonden wanneer het niet overeenstemt met de gebruikelijke gang van zaken.

Is iemands waarheid voor jou “bullshit” ???

 

Collectief geheugen: bullshit

 

Als je iets vaak genoeg en met de nodige overtuiging herhaalt, wordt het op de duur erkend als waarheid. Twijfel wordt uitgesloten: het wordt toegevoegd aan het collectief geheugen.

Helaas zijn mensen zich niet bewust hoe ze geïndoctrineerd zijn door hun omgeving. Hun denken en handelen zijn dan een automatisme geworden. Wordt men erop aangesproken gaat men zelfs in discussie om zijn gelijk te halen.

 

Motivatie van de omgeving

 

Het collectief geheugen wordt in stand gehouden omdat er voordelen aan verbonden zijn. Het is allemaal niet zo onschuldig.

Machtsmisbruik is één van de grootste redenen om een bepaald gegeven in het collectief geheugen te krijgen. De verkondiger van de ‘zogezegde waarheid’ plukt de vruchten van de druk die hij daardoor uitoefent.

Denk maar aan alle reclame die je via sociale media dagelijks te slikken krijgt.

Het wordt op je netvlies gebrand, in je oren geknoopt en vastgelegd in je onderbewustzijn. Het lijkt wel een persoonlijke boodschap te zijn. Als je volgende keer gaat winkelen, gaat je aandacht spontaan naar het product dat aanbevolen werd.

Maar niet enkel voeding wordt je opgedrongen, ook hygiëne … je tandpasta … er zijn nu al 4 merken, waarvan elke spotje beweert de enige te zijn om een gezond gebit het krijgen, te hebben en te behouden.

Suikervrije dranken … wél met aspartaam … al eens opgezocht wàt dit eigenlijk is???

Waspoeder … en machinereinigers …

in zo een vuile machine kan je toch zijn kleedjes niet wassen …”

en je ziet hoe een pak drek uit de dichting van de wasmachine wordt geschept!!! Om maar niet te praten over de kilo’s kalk die zich binnen in afgezet hebben …

Laat jij je vangen???

Zorg jij dat een ander er beter van wordt??? Of durf je kritisch zijn? Zoek je naar andere oplossingen? Problemen moeten uit de weg geruimd worden … maar mogelijk kan het ook héél anders.

 

Wat met opgedrongen medicatie?

 

Heb je er al eens bij stilgestaan, hoeveel beeldmateriaal er is om medicatie te promoten? Van een verstopte neus, pijnlijke knieën, energietabletten, hoofdpijn door stress tot een verstopte darm … (en nog zoveel méér)

“Big Pharma” lacht in zijn vuistje: kassa-kassa. Zijn winkeltje draait!!! Dagelijks wordt het collectief geheugen opgeblonken.

Deze medicamenten móet je in huis hebben om je dag door te komen.

De opgedrongen visie over cholesterol, hoge of lage bloeddruk …

De gedachtegang wordt geslikt als zoete broodjes en de verkoop is recht evenredig.

Het collectief geheugen wordt subtiel bespeeld en de resultaten blijven niet uit!

Doel bereikt.

 

Collectief geheugen:  Vertrouwen

 

Loop jij er ook met je ogen open in?

Blind vertrouwen?

 

Een gigantische struikelblok dus …

 

 

 

 

Laat ik het dan maar eens hebben over de behandelingen van levensbedreigende ziekten. Je hoort niets anders dan dat chemo en bestraling de enige mogelijkheden zijn om redding te bieden, wanneer mensen zich in “het straatje zonder (of net mét) een einde” bevinden. Zonder verpinken wordt er dan door de reguliere geneeskunde gezegd:

“Het was te ver, alles was uitgezaaid … We deden wat we konden”.

Over de gigantische winsten die ze daardoor konden opstrijken wordt niet gepraat!!!!

En toch staat het in het collectief geheugen gebeiteld: vraag het aan je dokter …

 

Doe eens wat meer moeite

 

Het is echt niet allemaal wat het lijkt.

Soms is het collectief geheugen een hulp: er zijn oude waarden en gezegden die het nog altijd doen: zoals bv. bij een brandwonde: “eerst water, de rest komt later”. En zo zijn er meerdere positieve.

Durf kritisch zijn: wie heeft er bij de ingebakken overtuiging baat? Waarom blijft het in het collectief geheugen zitten? Wordt iets tot vervelens toe op sociale media herhaald? Waarom wordt iets de hemel geprezen? Onbaatzuchtige bekommernis voor de medemens?

Verruim je horizon eens met eerlijke informatie. Je zal versteld staan wat je op dezelfde sociale media vindt. Je gaat mensen tegenkomen die de dingen wél eerlijk neerzetten en die methodes gebruiken waar de lezer mee gebaat is.

Helaas blijkt het zoveel inspanning te vragen om oude ingebakken overtuigingen uit te wissen. Gemakzucht en gelatenheid liggen vaak aan de basis.

Wat je als kind meekreeg, blijkt erin gehamerd te zijn. “Jongetjes huilen toch niet …” Misschien mannen wél???

Als je knieën pijn doen, kan het wél verholpen worden:

zonder die éne pleister of dat bepaalde zalfje dat diep doordringt en 12 uren blijft werken …’

kijk eens wat er niet gaat in je leven … en doe daar iets aan.

Waarover “kanker” jij onophoudelijk in je leven? Wat doe je met je angst om zekerheden in je leven kwijt te raken? Blijf je boos op dingen rondom jou, die eigenlijk jouw probleem niet zijn? Geven ze je stress?

Hou eens grote schoonmaak in dat collectief geheugen van je. Ruim je mentale zolder op en geef je waarden en normen eens een update. Het NU-jaar 2020 heeft vele mogelijkheden. Benut ze!

Je bent toch geen olifant die denkt dat hij geketend is met een dun touwtje???

 

 

Collectief geheugen :Olifant  gebonden aan touw

Via deze link kan je contact met me opnemen.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *